Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Justin Bieber, alltid noe "skandaløst" :/

Jeg skal være 100% ærlig her, og si at jeg er ingen fan av Justin Bieber. Synes noen av låtene hans er fengende når de kommer på radioen i bilen, men det stopper der. Jeg har derimot full forståelse for at andre er det, gutten ser jo slettes ikke verst ut, og det er jo tydelig at han kan jo å synge. Bare ikke my cup of tea!

I dag våknet jeg til store overskrifter i ulike nettaviser nettopp om Justin Bieber (nei, jeg leste ikke nettavisene før jeg gikk å la meg)! Han har vært i Norge for opptak til Senkveld, og skulle visstnok holde en minikonsert på 6 sanger. Vel, dette endte med fremføring av sangen Boyfriend, og etter det stormet han av scenen. 6 sanger ble til 1, og skuffa fans stod og så på at han gikk av scenen for ikke å komme tilbake. Du kan lese ene artikkelen i VG her. Her kan du også lese artikkelen aftenposten har linket til.

Bieberfans, såkalte Beliebers, er raskt ute med å finne noen de kan skylde på, uten å kanskje tenke over hva de selv hadde gjort i akkurat samme situasjonen. Jeg vet med meg selv hvordan jeg selv hadde reagert om jeg stod helt foran på en Metallica-konsert eller Green Day. Jeg hadde strekt henda frem i tilfelle jeg kunne vært heldig og få hilsa på :) Når det er sagt, hadde jeg også trekt henda mine tilbake om noen hadde bedt meg om det, så på en måte kan fansene skylde litt på seg selv. Men da i flertall, ikke enkeltpersoner!

Justin Bieber er i dette tilfelle den profesjonelle parten. Han har valt en karriere som artist, og det tilsier at noe må han faktisk godta, og tåle. Han vet at ansen hans elsker og forguder han, og om det var et problem at de prøvde å ta på han eller at det var litt fuktig helt foran på scenen, hva med å holde seg litt lenger bak? Hva med å ta seg en liten pause, for så å komme ut igjen? Det fremstår som veldig lite voksent og komme med kommentaren "I'm not doing this show!", og bare stikke av. Likevel føler jeg dette bare stiller seg i rekken av hva man kan forvente av denne artisten, for han har tross alt vært gjennom en hel del skandaler siden han fikk braksuksess.

Jeg har full forståelse for at fansene er skuffet, det er LOV etter en slik opplevelse. Justin Skal ha for at han unskyldte seg offentlig i sosiale medier i etterkant, men likevel er dette ikke noe positivt for hans egen del, dette er tross alt noe som legges merke til på verdensbasis. Les ulike reaksjoner her. Å skylde på at han er sliten, at det har vært mye osv, det er faktisk noe han er kjent med etter å ha vært i gamet noen år.På dette tidspunktet i karriæren sin burde han være klar over at uforutsette ting faktisk kan skje, som f.eks å søle litt vann på scenen når han selv drikker. Når han da velger å skulle tørke dette opp selv tett innpå fansen er spm mitt: Hva forventer han egentlig at skal skje? At fansen skal trekke seg unna fordi han må ut på kanten av scenen? Han oppfører seg rett og slett som en liten diva. Nå skal det vel sies at Beliebers likevel kommer til å elske han, og de kommer nok fort til å glemme.

I dette tilfelle kan nok altialt både Justin Bieber, OG fansen ta hver sin del av skylden. Det er ikke til å stikke under en stol at Beliebers ikke kan å oppføre seg når idolet deres er i nærheten. Det er ennå ikke glemt oppførselen de førte da Bieber holdt gratiskonsert ved Operaen, når fansene klatret opp på biler og alt annet de kunne finne for å kanskje kunne se bittelitt. De bør kanskje tenke litt på hvordan de oppfører seg overfor andre, og overfor Bieber også. Han er tross alt bare et menneske han også, et kjent et vel og merke. Justin selv bør bli bedre på å håndtere situasjoner som oppstår, og ikke bli så sur og grinete. Han må lære seg å opptre profesjonelt, og alltid ha i bakhodet at ting kan skje. Hva vet vi, kanskje han lar en vakt eller lignende tørke opp ytterst på scenen neste gang?

 

#blogg #mening #JustinBieber #Bieber #Beliebers #konsert #musikk #blogglisten #bloggmag #vg #aftenposten #Justin 

Tenker DU over hva du sier foran barna?

Det er alltid mye diskusjoner og meninger når det kommer til navnevalg til barn. Noen velger navn fra topplisten, noen vil ha norrøne navn, noen ønsker norske navn, noen ønsker utenlandske, og noen vil ha noe helt nytt.  Om man leste på ulike forum ser man at enkelte har sterke meninger, og at de mener at sin mening er den eneste rette.

Det spørsmålet jeg da sitter igjen med er: "Snakker de slik om navn de hører foran barna sine også?" Vi har vært gjennom dette å skulle velge navn til barn to ganger, og for å være helt ærlig er det ikke lett. Man er to personer (ofte er det også bare en person) som skal velge et navn barnet skal bære resten av livet sitt, og man går gjennom mange navn og ulike tanker i denne prosessen.

Vi hadde veldig mange kriterier når vi skulle velge navnene til våre barn. Det skulle ikke inneholde særnorske bokstaver, det skulle fungere like bra på norsk som i utlandet, helst ikke være på topplisten, én av oss ville ikke ha norrøne navn, og den andre ville ikke ha bibelske navn. Alt dette korter ned på valgene man hadde.

Vi har for det aller meste blitt positivt møtt med navnet til datteren, men navnet til sønnen har nok sittet litt lengre inne hos en del. Noe jeg kan ha full forståelse for siden det er nokså spesielt. Men, vi er veldig fornøyd med navnevalgene, og egentlig er det nettopp det som er det viktigste :)  Det er da her spm om hva foreldre sier om navn de hører foran barna sine kommer inn.

Barn er i utgangpunktet fordomsfrie og tenker ikke på at et navn de hører er rart, eller annerledes. I alle fall ikke mens de er så små at de går i barnehagen. Nå i dag er det også blitt flerkulturelle barnehager, og barna blir vant til å høre mange ulike typer navn fra de er veldig små. Tanker og meninger om ulike navn små barn har, kommer derfor ofte fra et sted, og da svært ofte fra foreldre eller andre voksenpersoner de har rundt seg.

Med en 3åring i hus har vi i alle fall blitt veldig obs på hva vi sier når hun er i nærheten. Man lærer veldig fort at små barn hører og får med seg mye mer enn man tror, og siden foreldrene er barnas største forbilder er det viktig at vi som voksenpersoner tenker over hva vi sier. Hører de at vi synes et navn er rart, eller at vi mener at noen oppfører seg dårlig, ja da oppfatter barnet det og kan lage seg bilder om at dette stemmer. "Når mamma og pappa sier det, da må det være sant!" Dette kan da barnet ta med seg tilbake til barnehagen og begynne å snakke om, og man har satt i gang starten på erting, og i verste fall mobbing senere.

Så mitt tips til alle sammen er: "Tenk over hva du sier så barna hører det!"

#mammablogg #mamma #mening #barn #oppvekst #oppdragelse #læring #forbilde #hverdag #livet #oppvekst #navn #navnevalg #blogglisten #bloggmag #fordommer #opplæring #tanker 

Fremtidens skole, hva ønsker vi for barna våre?

I går var det mange som våknet til store overskrifter i nettavisene om at det er varslet forsøk på skole uten hjemmelekser i Oslo. NRK la for eksempel ut denne artikkelen her. Helt ærlig må jeg innrømme at første tanken min var "Herregud, er det mulig... Så utrolig glad for at ungene her ikke skal gå på skole i Oslo".

Jeg var på tur til å poste et bombastisk innlegg som kun tok for seg min mening, slik jeg så det, men samboer jekket meg litt ned. Han fikk meg til å tenke meg om et par ganger, så jeg satte meg ned for å lese litt om emnet før jeg faktisk tok skrivingen fatt. Det er nemlig ikke til å legge skjul på at dette er et tema med mange sterke meninger, og det å prøve og få en oversikt i dette havet av meninger var ikke lett! Ulike forskere er uenige, politikere er uenige, og samfunnsvitere er uenige. Jeg skal se om jeg klarer å få noe fornuftig ut av dette.

Hovedargumentet FOR at man ikke skal ha hjemmelekser går på at lekser er med på å skape sosiale forskjeller mellom barna. Hovedmålet med Kunnskapsløftet var å gi alle barn og unge like muligheter, men etter å ha sett på det nå i etterkant har man lagt merke til at dette har sviktet, og de sosiale forskjellene har økt. Hjemmelekser skal ha vært en medvirkende faktor i dette, hvor det ses stor forskjell på de som prioriterer, og de som ikke prioriterer å jobbe med dette hjemme. Det legges her også vekt på foreldrenes evne til å kunne hjelpe barna med lekser hjemme, og hvor ressurssterke foreldrene faktisk er. Det er funnet ut at foreldre med lav utdanning hjelper barna mindre med lekser, og det sier seg selv at mye lekser uten hjelp (om man synes det er vanskelig) er demotiverende. Ved å fjerne hjemmeleksene, og heller ha lekser/oppgaver som skal jobbes med og løses på skolen før man drar hjem, kan man legge til rette for at alle har samme grunnlag for å få gjennomført de.

Tanken er at elever skal få mulighet til å jobbe selvstendig eller i grupper, med en lærer til stede for å veilede når de trenger det. Det hører i og for seg ikke så dårlig ut. Det er jo en god stund sidden leksehjelp ble innført i skolen, og dette har man sett at ikke fungerer som ønsket. Det har vært tendenser tila t de som trenger det mest, er de som har benyttet seg minst av tilbudet. Dette er jo ikke akkurat positivt, men kan nok endres ved å innføre obligatorisk jobbing med en utdannet lærer til stede. De som har drevet med leksehjelp har nemlig ikke alltid vært utdannet lærere, og dermed ikke nødvendigvis hatt den kompetansen de burde for å kunne hjelp til ordentlig.

Mange skriker høyt om at det går jo ikke an og ikke gi barna lekser. Men det det faktisk er snakk om er ikke at barna ikke skal ha lekser, de skal ikke ha hjemmelekser. Det er to veldig forskjellige ting. Barna får fortsatt lekser de skal gjøre, men det skal settes av tid så de kan gjøre disse på skolen i stedet for hjemme. Dette vil føre til at alle får gjort leksene fra dag til dag, at barna faktisk har fri når de er ferdige på skolen, og man får færre konflikter og bedre trivsel på hjemmebane. Husker jo selv fra jeg var liten at pappa spurte om jeg hadde gjort leksene mine, og det kan være tungt å sette seg ned med ting etter lang skoledag. Ved å flytte leksene til skolen vil man skape et klarere skille for barna på hva som er skole, og hva som er fritid. De vil da disponere tiden etter skolen uten og måtte tenke på lekser. Og det er ingen som sier at man ikke kan jobbe med ting hjemme likevel om det er noe man ønsker.

Men så er det nettopp det. De som er skoleflinke, eller de som har ressurssterke foreldre vil fort kunne ha en større interesse for å jobbe med skolearbeid også hjemme. Dette vil i sin tur igjen være med på å øke sosiale forskjeller. Når de sterke elevene fortsetter å jobbe når de kommer hjem, ikke fordi de må, men fordi de VIL, da vil det likevel bli forskjeller i skolen, da mest sannsynlig på samme nivå som det er i dag.

ved å fjerne hjemmelekser kan man for mange fjerne verktøyene de trenger for å jobbe på egenhånd senere i livet. De kan miste muligheten til å trene på selvstendig arbeid, for det er ikke til å stikke under en stol at lekselesing er essensielt for å utvikle gode skolevaner til senere i livet. Når man kommer opp i høyere utdanning er det ikke mulig å få gjort unna alt arbeidet som trengs på skolen før man går hjem. Mange opplever at de da må ta med seg bøker hjem, og jobbe med fagene hjemme også. Dersom man ikke får opplæring og trening i slike situasjoner kan det bli vanskelig å forholde seg til dette når man kommer så langt.

Selv har jeg alltid vært flink i fag på skolen. Jeg har fått gode resultater, og har egentlig ikke måttet jobbe så veldig hardt for det... Før nå! Mens jeg gikk på ungdomsskolen og vgs trengte jeg ikke å lese pensumbøkene for å få gode resultater. Det var nok å være tilstede, og å lage gode notater i timene. Likevel hovet jeg inn 5'ere og 6'ere uten store problemer. Jeg derimot sliter litt nå i dag. Jeg har aldri lært meg en ordentlig god studieteknikk, og i høyere  utdanning må man faktisk lese en del for å få oversikt, og for å få den forståelsen som trengs i faget. Ja jeg har hatt gode karakterer, ja keg har kommet inn på veterinærstudiet (noe mange bare kan drømme om), men det kommer til å bli tøft å gjennomføre det.

Mange tenker ofte at de som gjør det bra på skolen, de trenger ikke hjelp. Man legger oftere merke til de som ikke gjør det så bra. Det som jeg tror er det viktige å gjøre er å se den enkelte elev, og å hjelpe dem på deres nivå. Dette gjør at de som er skoleflinke har mulighet til å utvikle seg videre, samtidig som de som ikke gjør det så bra får den hjelpen de trenger for å bli sterkere. Til dette kreves det flere lærere. Det er lærerne som får oppgaven med å lære opp barna våre, og når man er én lærer på 20-30 elever sier det seg selv at man ikke har mulighet til å følge opp alle. De som gjør det best blir da ofte de som settes litt til side.

Har jeg blitt noe klokere på å prøve å lese meg opp på emnet? Nei, jeg har i grunnen ikke det. Jeg skjønner argumentene både FOR og MOT at barn ikke skal ha hjemmelekser. Så det kommer da ned til hva jeg tenker for mine egne barn. Jeg, som alle andre foreldre, ønsker at barna mine skal ha mulighet til å utvikle seg, og at de har interesse av å lære. Om alle lekser skulle bli flyttet inn i skolen må man huske at skoledagen vil bli lengre, og det trenger jo ikke nødvendigvis å være positivt. Jeg som mor kommer i alle fall til å gjøre hva jeg kan for at mine barn skal gjøre det godt i skolen. Om det betyr at vi setter oss ned og leser eller regner vet man jo ikke før man faktisk sitter der, men en ting er sikkert, og det er at for at man skal bli god i noe må man jobbe og repetere mye. Om det gjøres på skolen eller hjemme har i grunnen ikke så mye å si, så lenge det faktisk blir gjort.

Q: Hva er din mening om en skole uten hjemmelekser?


#blogg #skole #lekser #hjemmelekser #leksefri #studere #NRK #politikk #meninger #mamma #barn #studier #mammablogg #fremtid #tanker 

EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits