Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Farvel til det gamle, velkommen til det nye!

I dag er det siste dagen i 2015, og vi bruker dagen på å si farvel til det gamle året, og å ønske det nye året velkommen.

2015 har vært et år fylt med mye jobbing, familieforøkelse, husplanlegging, ferieturer innenlands og en rolig tid på skolen. På denne tiden i fjor hadde jeg visst at jeg var gravid i ca 1,5 mnd, og bar derfor på en stor hemmelighet. Vi gikk derfor 2015 i møte med mange tanker, og i grunnen  også bekymringer. Hvordan skulle vi få til dette med å få t barn til? Hadde vi tid? Hvordan skulle vi løse det, for samboer jobber jo i Brumunddal? Hvordan kom kommende storesøster til å reagere? Som dere skjønner var det mange tanker som svirret, og disse gav seg i grunnen ikke før etter lillebror meldte sin ankomst 1.juli. 

Graviditeten gjorde at jeg var mye i dårlig form. De først 20 ukene av svangerskapet gikk jeg kvalm hele døgnet. Spiste jeg ikke ble jeg kvalm, spiste jeg ble jeg kvalm, løp jeg ble jeg kvalm, ble jeg stressa ble jeg kvalm osv. Dette resulterte i at jeg ikke fikk tatt de eksamenene jeg skulle på skolen, og etter samtale med rådgiver gikk jeg ut i permisjon fra studiene i april. 

Det har vært et år med mange bursdager med runde tall. Mamma ble 50, onkelen min ble 50 og svigerfar ble 60. Jeg feiret in siste bursdag i 20-årene, og 2016 blir dermed litt spesielt siden jeg fyller 30!!!! :o Jeg må si at jeg ikke har noe i mot å bli 30, men av en eller annen grunn synes jeg at jeg burde ha kommet lenger i livet enn hva jeg har yrkesmessig. Jeg er fortsatt under utdannelse, og kommer ikke til å være ferdig utdannet før jeg er 33, så henger litt etter. Jeg har derimot fått 2 barn, har fått meg tidenes samboer, og driver og planlegger drømmehuset. Så på andre måter har jeg kommet langt også :)

Sommerferien i år ble litt spesiell siden lillegutt meldte sin ankomst 1.juli. Det gjorde at vi ikke hadde de største planene for sommeren, men i begynnelsen av august fikk vi til en tur til Dyreparken i Kristiansand, til 3åringens store begeistring :) Vi var der i fjor også, og synes det er veldig ålreit å dra dit når man har barn. Mye spennende å se på, og man møter på mange kjente og kjære karakterer som barna har et forhold til. I år var Hakkebakkeskogen det nye store i parken, og det var utrolig bra! Veldig bra laget, og flinke skuespillere. Vi var så lure at vi forhåndsbestilte billetter, for på den attraksjonen var det mye kø! 

Samboer har vært på flere jobbreiser i år. Han har vært i Seattle 2 ganger, en gang i januar og en gang nå i november, og så var han i Amsterdam en tur. Jeg har jobbet mye på klinikken i vår og høst. Jobbet nesten 70% stilling en periode frem mot fødselen. Hadde siste dagen min på jobb et par uker før termin, og det var fordi legen min mente at det da var på tide å slutte etter tegn på at fødselen nærmet seg. 1,5 mnd etter fødselen var jeg tilbake på jobb, med korte vakter og få dager pr uke. Dette var både spesielt, men også veldig godt. Det å få 4-5 timer for seg selv 1.-2 dager i uka er undervurdert rett etter fødsel, for de nyfødte babyene tar mye tid og krefter. 

I dag disket jeg opp med 3-retters middag for familien har, for i år er det bare vi som er hjemme. På menyen stod følgende:

 • Forrett: Hvitløksbrød med tomat og mozzarella
 • Hovedrett: Reinsdytbiff eller andebryst med ovnsstekte poteter og grønnsaker (gulrot, kålrot, sukkererter, rødløk og sjampinjong). Servert med fløtesaus.
 • Dessert: Sjokoladefondant med bringebærsorbet

Dette ble veldig vellykket, og vi koste oss med maten alle 3 :) 3-åringen satt og koste seg med maten og kunne fortelle hvor godt det var, så dette er mat som skal lages igjen ved en senere anledning. Jeg og samboer har kjøpt en julegave til oss selv i fellesskap som ble benyttet under matlagingen, men det kan jeg fortelle mer om i morgen.

Alle spør om jeg har noen nyttårsforsetter for 2016, og ja, jeg har vel i grunnen det! Det eneste som gjenstår å se er om jeg klarer å holde de denne gangen, for tidligere år har dette ikke funket noe særlig :p Jeg har ikke sterk nok vilje til å gjennomføre enkelte ting, men jeg vet at en del må endres, så har prøvd å sette meg noen ordentlige mål for det nye året:

 • Ta skolen mer alvorlig, og jobbe mer strukturert gjennom hele året.
 • Ikke godteri eller brus på annet enn lørdager.
 • Jeg skal få av meg igjen kiloene som har rast på etter graviditeten. 
 • Jeg skal bli en mer tålmodig mamma, for føler jeg har kommet inn i en litt ond sirkel når det kommer til maset fra 3åringen.
 • Jeg skal ta bedre vare på meg selv.
 • Jeg skal være mer aktiv i hverdagen, for nå har det blitt mye sofasliting.
 • Forhåpentligvis få flyttet inn i nytt hus <3
  Kommer sikkert på noe som jeg har glemt, men dette er hva jeg kom på her og nå!

Da gjenstår det bare å ønske alle et riktig godt nyttår, og håp om at det nye året blir et år fylt med latter og glede. Ha en strålende feiring!#mammablogg #mamma #2015 #2016 #nyttår #nyttårsaften #mat #middag #dessert #godtnyttår #familie #kos #glede #tilbakeblikk #barn #skole #studier #nyttårsforsetter #mål #ønsker #håp #blogglisten #bloggmag #foreldreogbarn 

Det er rolig fra meg om dagen, men jeg kommer tilbake :)

Det er ikke mye blogging fra meg om dagen, og det er rett og slett fordi jeg har gått inn i skikkelig feriemodus :) Vi er rundt omkring og besøker familien nå i romjula, og da vil jeg ikke sitte for mye med laptopen på fanget :) Men, over nyttår skal jeg komme tilbake for fullt, og da med flere innlegg fra jul, romjul og nyttår, samt mer om hverdag, skole og husbyggingsprosessen :)

I mellomtiden må dere gjerne følge meg på instagram, for der legger jeg ut bildet hver dag :) Det er bare å søke meg opp: "Vetstudentmamma" :)

Direktelink til Instagram :)

 

#mammablogg #mamma #instagram #pause #følgmeg #jul #romjul #nyttår #ferie #familie #kvalitetstid #egentid #bloggmag #blogglisten

Det var ikke slik det skulle ende :/

3åringen fikk skøyter og hjelm av farmor og bestefar til jul, og i går var andre gangen vi var ute og testet de. Vi møtte en kompis og datteren hans som også skulle ut på isen en tur i går ettermiddag, og det var helt tydelig at hun var med på å inspirere jenta vår til å prøve selv. 

Hun har ikke gått på skøyter mer enn 1-1,5 timer tilsammen i hele sitt liv, og i går gikk hun veldig mye helt alene. Det gikk selvfølgelig ikke fort, og hun skøytet ikke ordentlig med bena, men hun gikk forsiktig på egenhånd fra A til B uten å holde seg i noe. Hun fant balansen selv, og lekte etterhvert sisten ute på isen. Hun skulle ta alle sammen , og hun hadde det kjempegøy.

Jeg tror vi var på isen i nesten 1,5 timer i går. Det var selvfølgelig litt drikke- og sjokoladepause, men det er jo slik det skal være når man er ute på med barna :) Det er lov å kose seg litt ekstra. 

Mot slutten merket vi at hun begynte å bli skikkelig sliten, så på tur av isen klarte hun å miste balansen og falle bakover. Hun tok imot hele vekta si på venstre armen under seg, og det var lett å både se og skjønne at det ikke var noe godt. Fikk henne til å bevege på armen sin, klemte på den og bøyde leddene, noe hun ikke reagerte så veldig mye på. Vi var likevel veldig raske med å pakke sammen tingene våre og gå tilbake til huset. Når vi kom inn og fikk av oss klærne så vi at armen hennes begynte å hovne opp, og samboer tok en telefon til legevaken.

Hos de fikk vi time til 3åringen etter en time, så skulle komme ned da. Hun og pappaen dro ned på legevakta, og i det jeg skulle legge minsten fikk jeg telefon om at de var henvist videre til røntgen. De dro dermed videre fra legevakta til sykehuset for å få gjort dette, og jeg gikk og la meg pga migreneanfall. Etter en stund våknet jeg av at de var hjemme igjen, og heldigvis var det ikke noe brudd i armen hennes. Hun hadde forslått musklene kraftig, og de hadde fått beskjed om at hun kom til å ha vondt i flere dager. Hun fikk på seg bandasje for å stabilisere håndleddet, så nå går hun rundt her med armen bandasjert, og klarer ikke å bruke venstre hånda si.Det har vært en lang natt, for hun har ligger og sagt "au au au" i søvne så det er en mamma her som har sovet veldig dårlig i natt. Prøvde på et tidspunkt å få henne til å ta litt smertestillende, hun smakte på, og freste i sinne at sånn skulle hun ikke ha. Så hun ville heller ha vondt enn å ta en skje til med paracet.

Nå i dag har vi bygget litt lego, og ellers går det mest i å se på tv eller ipad. Det er begrenset hva vi får til å gjøre når 3åringen kun klarer å bruke ene armen. En ting skal hun ha, hun har holdt seg blid og i godt humør det meste av tiden, og vi snakker allerede om neste gang vi skal ut på skøyter :) Hun er skikkelig tøff!

#mammablogg #mamma #3åring #skøyter #legevakt #barn #røntgen #skade #tøff #mammaliv #småbarnsforeldre #hverdag #jul #desember #bloggmag #blogglisten

Romjulskos :)

Det var helt stille fra meg i går, og blir bare et lite hallo i dag! Har hatt et par utrolig hyggelige dager, og det er skikkelig jul (selv uten snø).

I går feiret vi hjemme hos moren min i Vestby. Der var vi tilsammen 7 stykker, og det var veldig hyggelig

I dag har det vært familielunsj hos svigermor med pinnekjøtt, rakfisk, kaldpanne, røkelaks, sylte, reker, sild og spekemat

Filmen vi sksl se er "In the heart of the sea", og jeg gleder meg! Mer detaljerte oppdateringer kommer etter hvert :)

 

#mammablogg #mamma #jul #familie #mat #kino #kvalitetstid #film

Kvelden før kvelden :) God Jul! <3

Det er lille julaften, dagen før dagen! (Eller teknisk sett er det nå julaften siden klokken har bikket midnatt). Den siste tiden har vært preget av stress, løpe rundt for å kjøpe julegaver, rydde og pynte hus, baking og ellers vanlige hverdagslige ting. Det er derfor veldig godt å nå bare ligge og slappe av på sofaen :) Vi kom i mål i år også! I kveld er det film, og på skjermen vises "The Martian". Jeg er litt skeptisk til denne pga handlingen, men siden den har fått så god kritikk må den jo bare ses. 

Jeg er veldig spent på morgendagen, ikke for min egen del, men for 3åringens del. Det var en veldig spent frøken så la seg i kveld. Spent på gaver, spent på om julenissen kommer på ordentlig, generelt bare spent :) Hun har de siste dagene gått og telt ned til julaften, og gleden var stor da hun fortalte at det bare var en dag igjen da hun stod opp i dag. Jeg er misunnelig på den entusiasmen, nysgjerrigheten og gleden barn har i forhold til denne dagen. For min del er det det å dele dagen med familie, spise god mat i godt selskap og det å pynte seg litt ekstra som er stas med julaften. Det å legge evt problemer, tanker eller andre bekymringer til side for en dag, og bare leve her og nå! :) Alle disse tingene kombinert er grunnen til at jeg synes julaften er en av de beste dagene i løpet av året.

Jeg er veldig heldig! Det er dessverre mange som ikke gleder seg til jul. Dette er den verste måneden i løpet av året, hvor enkelte foreldre ikke har tåd til både mat på bordet OG julegaver til barna. De må rett og slett velge, og de gruer seg. Det er flere familier som lever under fattigdomsgrensen i landet vårt, og det synes jeg er veldig trist å tenke på. Jeg har veldig lyst å åpne dørene for noen i en slik situasjon når vi får nytt hus med bedre plass. Både jeg og samboer synes det hadde vært en fin ting å gjøre. Servere julemat, og ha pakkeåpning med noen som ikke hadde hatt muligheten ellers :)

I mellomtiden får man støtte organisasjoner som hjelper disse familiene i jula, Frelsesarmeen, Fattighuset, Kirkens Bymisjon m.m. Gi 80kr til Kirkens bymisjon, og det gir 2 middager på julaften. Send "GLEDE" til 2490 for å gi støtte :)

Ellers vil jeg ønske alle dere fantastiske lesere en riktig god jul! Håper dere alle får en flott dag i morgen :)#mammablogg #mamma #barn #jul #glede #desember #julaften #lillejulaften #dagenførdagen #søskenkjærlighet #spenning #mammaliv #småbarn #småbarnsliv #småbarnsforeldre #entusiasme #familie #foreldre #nissen

Jula er i hus <3

Jula er kommet innenfor husets fire vegger. De siste julegave er kjøpt inn, og eneste som nå gjenstår er å feste stjernen i toppen av juletreet, skifte duk på spisebordet, og sette frem de siste nissene.

Både tobeinte og firbeinte gleder seg over at det nå er jul!

#jul #julefred #juleglede #godjul #dyr #katt #mainecoon #nisse #mammaliv #familieliv #familie #juletre #interiør

Ja, jeg innrømmer det... Her bruker barna nettbrett i hverdagen!

Jeg er mamma til to, og eldste er ei jente på 3 år. Jeg innrømmer det: Barnet mitt får se på tv, har egen iPad og får til tider også låne iPhonen min. Hvorfor? Hun synes det er gøy, jeg får en liten pause. Vinn-vinn :)Har du barn? Hvis nei, så er nok dette noe du kommer til å måtte ta stilling til den dagen det evt skjer. Hvis ja, da har du allerede hørt/lest mye om barn og bruk av teknologi, da spesielt nettbrett og mobil. Skal barnet få lov å bruke nettbrett? Skal jeg holde det borte fra skjermer og teknologien? Fremmer det læring? Får barnet varige problemer av det? Ja, spørsmålene er mange, og en ting som er sikkert er at meningene er minst like mange de også.

Bruk av iPad og andre nettbrett har eksplodert de siste årene, og du kan finne utallige apper laget spesielt for barn. Det trykkes i en rasende fart, og det er ikke sjeldent man ser en baby med nettbtett eller mobil på en av foreldrenes fang ute på kafé. Hvorfor gjør de det? Mens sannsynlig av samme grunn som meg. Det gir en pause. Ungen sitter ikke og maser om å gå videre med en gang, eller sitter og tuller. Man får rett og slett en pust i bakken.

Visste du at 1/6 barn i alderen 5-8 år har tilgang til eget nettbrett, og at 1/10 (i 2012) har brukt nettbrett eller smarttelefon før de har fylt ett år? Gjennomsnittsalder for første møte med digitale medier er i Norge 18 måneder. Dvs at noen barn møter det før, og i den kategorien ligger barna våre.

Vi ordnet med egen iPad til datteren før hun fylte ett år. Vi tok da i bruk en av våre gamle iPader som lå i hyllen, og fylte den med egne apper for de aller minste. Det var snakk om ulike farger, dyr og dyrelyder. Etter hvert som hun har blitt større har vi byttet ut med apper som passer til alderen hennes, og vi er ikke i tvil om at hun lærte mye av dette. Hun fikk f.eks et stort ordforråd ganske tidlig, hadde full kontroll på dyr og dyrelyder veldig tidlig, og klarte å se mange sammenhenger. iPad har blitt noe vi nå tar med om vi skal ut å kjøre over lengre strekninger (dvs over 1 time), eller på reiseveien til/fra bhg. Det at hun fikk sin egen iPad gjør også at det har vært mye lettere å holde henne unna våre telefoner og iPader. Hun har rett og slett brukt iPaden til lek og læring, og så har vi foreldrene passet på at iPaden ikke erstatter andre ting som bøker, lego, brettspill osv.

Nettbrett kan hjelpe barna på flere områder, bl.a når det kommer til utvikling av konsentrasjon. Flott verktøy for å lære og lese, skrive og regne. Barna utvikler tidlig flere digitale ferdigheter, og får en mye bedre håndteringskompetanse når det gjelder og takle risiko på nett. 3-åringer lærer til og med andreklasse matte ved bruk av apper. 3åringen her i huset bruker to apper som lek, som egentlig er læremidler for matematikk (Dragonbox). Her løser hun allerede likninger, og jobber med pluss og minus. Helt uten at det er masse tall og tegn, bare figurer og bilder. Helt genialt spør du meg med tanke på at mange barn sliter med nettopp faget matematikk. og best av alt? Hun synes det er veldig gøy!

Barn er blitt flinkere enn mange voksne når det kommer til teknologi, og på en eller annen måte virker det til å komme veldig naturlig for dem. Dette fascinerer en del voksne, men mange voksne er skeptiske til barns storforbruk av teknologi. I aviser blir man oppfordret til å følge med. og til å begrense tiden barnet tilbringer foran pc/nettbrett/tv. Hadde barnet sittet med en bok eller et brettspill ville man ikke brydd seg om det, tvert i mot ville man vært glad. Dette kommer av at man får en forestilling av hva som er bra og dårlig. Datamaskiner blir ofte koblet sammen med at barnet ikke er sosialt, at det ikke beveger seg nok, og at de blir overstimulert. Mange sitter jo i 2015 og tror at barn blir dumme ved å få bruke pc i ung alder, men jeg har i alle fall vanskelig for å se for meg at det stemmer.

Det finnes mange advarsler mot bruk av nettbrett. Her kan man nevne nakkeproblemer, skjelett- og muskelplager, endringer i ryggraden, varig svekket syn, hyperaktivitet, aggresjon, flatt følelsesliv, og jeg kunne nok fortsatt men mye annet, men dette er for det meste bare antagelser og spekulasjoner. Det har rett og slett ikke gått lang nok tid siden nettbrett kom på markedet til å ha resultater som snakker i ene eller andre retningen.

Noen leger har gått ut og sier at barn under 2 år ikke bør ser på skjermer og barn fra 2-5 år max 1-2 timer, andre mener at dette kun er vås. Faktum er at det ikke finnes forskning som konkret sier noe om hvor mye data- eller tv-titting som er bra eller dårlig for barn. Det er ikke realistisk å forske på det heller, siden det måtte blitt gjennomført på en måte hvor en gruppe barn fikk se mye på skjerm, og en gruppe ikke i det hele tatt. For så å følge dem over tid (10-15 år).

Forskningen som eksisterer er todelt. På den ene siden finner man de som mener barnet beveger seg for lite, og på den andre siden har du de som viser at barn som bruker data o.l også er veldig engasjert i sport. Altså, barn som bruker teknologi er også flinke til å engasjere seg på flere områder. Man har også begynt å se tendenser til at barn som ikke har fått bruke nettbrett eller PC før de begynner på skolen kan få en vanskeligere start, for de vil henge langt bak fra dag 1 siden PC og nettbrett brukes i skolen.

Teknologien er her og vi kan ikke flykte fra den. Vi lever i en digital hverdag, og barna er en del av det hele. Min mening er som følger:

Alt med måte! Slapp av, senk skuldrene og vær med barna. La dem leke ute og inne, så går det helt fint selv om de tilbringer tid foran skjermen ved siden av. Jeg mener og tror at det er viktig å passe på at barna ikke bare blir sittende med nettbrett eller tv hele dagen. de må ut, være kreative, bruke fantasien, være sosiale, og en del av en normal hverdag.

#mammablogg #mamma #barn #teknologi #data #pc #nettbrett #ipad #smarttelefon #iphone #digitalemedier #foreldreogbarn #mening #foreldre #grenser #læring #helse #blogglisten #bloggmag #nettavisen

 

Nå er jula kommet i hus <3 I alle fall nesten!

Det har vært rolig fra meg i dag, noe som kommer av at jeg rett og slett ikke har hatt tid til å sette med ned foran pcn :) I dag er tiden blitt brukt på å få pyntet juletreet, og å gjøre klart for å pakke inn de siste julegavene.

Jeg ble vekket av 3åringen ca kl 08.15 i dag, når hun kom tuslende inn til meg. Hun kom krypende opp i senga, og vi satte på en film på tvn på soverommet. I dag var det Julenatt i Blåfjell som ble satt på. Når den var ferdig var klokka nærmere 09.30, og det var på tide å stå opp. Har man ferie, så har man ferie :) Det var stor jubel da hun kom opp på stua og så at juletreet stod klart til å pyntes. 

I år har jeg kjøpt nye lys til juletreet. Har nå gått over fra de vanlige lysene med ledning, til LED-lys med batteri og fjernkontroll. Juletreet er blitt trådløst <3 Helt genialt spør du meg. Nå slipper vi å tenke på ledningen om vi må flytte på treet, noe vi gjør noen ganger ila jula når vi ser film på lerretet. Jeg gleder meg så fælt til å får bedre plass når vi får bygd nyhuset! Da vet jeg allerede akkurat hvor juletreet skal stå, og det skal være stort! Takhøyden er 260 cm, så treet blir vet 200-230 cm høyt! Håper på å være inne der til neste jul <3

Frokosten i dag gikk ned på høykant, for her skulle det pyntes! 3åringen gikk igang og pyntet i vei, og hun var veldig flink. Gikk rundt treet og plasserte ting rundt om på hele treet. Hun hentet til og med krakken sin uten at jeg sa noe for å kunne henge ting høyere opp. Jeg fikk plassert lysene, og hengt opp glitter og flagg. Det var litt surt å oppdage at stjernen til toppen ikke passet på de nye lysene, så i morgen må vi ut og finne stjerne. Vi fikk nå pyntet treet, og til og med hengt opp Frost-kulene vi kjøpte til vesla. 

Mens vi pyntet passet jeg på så hun ikke skulle miste kuler eller figurer i gulvet, for en del av de er av glass. La oss bare si, det var ikke hun som mistet og knuste noe, det var MEG! Oh, the irony :p Alle har noe pynt på treet som de liker bedre enn resten, så her får dere se noe av de tingene jeg liker aller best <3 Istappene er desidert favoritten.#mammablogg #mamma #barn #3åring #jul #juletre #pynt #mammaliv #småbarnsliv #ventetid #advent #julepynt #førjulskos #småbarnsliv #blogglisten #bloggmag #hjem #interiør #mitthjem

Pepperkakehus, juleforberedelser og familiekos <3

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
på denne lille jord, hvor menneskene bor

Det er søndag, siste søndagen før julaften, og tiden går ufattelig sakte for ei lita jente på 3 år. Tror hun nå fint kan spørre hvor lenge det er til julaften hver eneste time! Føler ting bare går på repeat hele dagen. "Det er 4 dager igjen. Julaften er på torsdag. I dag er det søndag, så er det mandag, så tirsdag, så onsdag, og sååååå....?" Med et smil fra øre til øre roper hun ut "TORSDAG!!!!!!!! JAAAA!!!"

Vi prøver i alle fall så godt vi kan å få tiden til å gå. I dag har vi montert og pyntet pepperkakehus, noe som var veldig gøy. Og jeg må ærlig innrømme at barns kreativitet og fantasi er fantastisk. Her er det ikke snakk om et symmetrisk "perfekt" pepperkakehus. Det er halvskjevt, overfylt av godteri, og ting peker i alle retninger! Akkurat sånn et pepperkakehus laget med barn skal være. Det er først da et pepperkakehus virkelig er perfekt <3Andre ting vi har gjort nå er å pynte vinduene i stua med snøkrystaller, noe som overraskende nok skapte en god stemning inne :) Var redd det ble litt vel sært, men er faktisk fornøyd med resultatet. 3åringen har også laget ferdig julegave til farmor og bestefar på Hamar, så nå gjenstår bare å få pakket de inn. Dette har vært gaver hun har kost seg veldig med å lage, og det er gaver som er litt moro å ha. Hun skal fint få lov å lage tilsvarende til meg også :)

Det har dermed vært en koselig og rolig dag her i dag. Barna har vært snille og rolige, og det har vært lite tull :) På et tidspunkt lå vesla på gulvet sammen med lillebroren for å lære han å bruke iPad :p Han skjønte jo ikke noe, men var veldig fascinert av lys og lyd, og det faktum at det faktisk skjedde noe når han tok på skjermen. Det siste som ble gjort i dag var å få bært inn og satt på plass juletreet. Det skal få stå på stua i natt, og så skal jeg og 3åringen pynte treet etter frokost i morgen. Det kommer til å bli utrolig stas, og hun gledet seg veldig når hun gikk og la seg. #mammablogg #mamma #mammalivet #barn #3åring #pepperkakehus #dekor #snartjul #ventetid #advent #baby #familie #forledreogbarn #søndag #advent #familieliv #helg #blogglisten #bloggmag #kvalitetstid #

Første skøytetur, moro (og ikke fullt så moro) for hele familien <3

Dagens aktivitet i aktivitetskalenderen var å dra inn til Spikersuppa i Oslo og leie skøyter. Og for en dag vi har hatt :)

Etter alle hadde stått opp, og vi hadde spist mat, kledde vi på oss for å dra inn til byen. Må si at jeg var veldig spent på hvordan dette kom til å gå, for hun har bare testet skøyter en gang tidligere. Den gangen var det ikke på et underlag som kunne sammenlignes helt med is. Derfor ble i dag første gang på skøyter på ordentlig is. Hun har jo snakket så utrolig mye om dette med å gå på skøyter etter at Frost kom inn i bildet, så følte det var på tide å la henne få prøve seg ordentlig.Alle var ved godt mot da vi møtte opp i skøyteutleien ved siden av isen, og ekstra stas var det at vi hadde avtalt å møte venninnen hennes også. Samboer tok henne med seg inn for å få på seg utstyret, og vi var heldige, for vi fikk siste hjelmen de hadde. Han fikk snørt på henne skøytene, så det var en svært vinglete jente som kom ut av skuret. Helt tydelig var det vanskelig å balansere med skøytene når de gikk på mattene, så helt ærlig fikk jeg tanken om hvordan i alle dager dette kom til å gå.

Mens jeg stod og passet på lillebror og sakene våres, gikk hun ut på isen sammen med faren sin. Tror det tok ca 2 minutter før jeg hørte kommentaren "Jeg vil ikke gå på skøyter!" Hun klarte ikke å finne balansen, og beina gikk i alle retninger. Selvfølgelig var det ikke noe moro å gjøre noe hun ikke fikk til, og når man legger til at jenta er 3,5 år gammel, er det enda mer forståelig. Heldigvis gav hun ikke opp, og etter å ha snakket litt begynte hun å prøve litt mer. Etter ca 15 minutter på isen kom de bort til meg igjen, og samboer spurte om vi kunne bytte. Nå var det min tur til å være med ute på isen.

Det 3åringen syntes var mest moro var å holde i begge hender og bare gli på skøytene, for det var jo ikke lett å stokke beina. Jeg tok meg tid meg henne, og vi startet med det mest grunnleggene, rett og slett å klare og stå stille uten å holde seg fast. På skøyter er jo tross alt balansen det viktigste å ha kontroll på. Når hun fint klarte å holde balansen på denne måten var det på tide å gå litt. Men, hvordan forklare til en 3åring på en forståelig måte hvordan man går på skøyter? Det enkleste jeg fikk til var at hun måtte gå på tå, og skli forsiktig med ett ben av gangen. Og at hun måtte se fremover, ikke ned på skøytene :)

Det gjorde susen, for etter litt klarte hun å gå ved og holde meg kun i en hånd. Og plutselig syntes hun det var veldig moro å gå på skøyter! Hun ville ikke lenger slutte, og hun ville gå mer :) Når hun hadde øvd på å gå rundt på denne måten litt gikk vi over til at hun prøvde selv, men da med visshet om at jeg gikk og holdt hendene mine for å ta henne i mot om hun mistet balansen. Så der gikk vi rundt på isen. Hun foran med armene rett ut i sneglefart, og jeg like bak med hendene klare for å ta henne i mot om hun skulle falle. Helt sikkert et festlig syn for tilskuerne :)

Hun var vel ute på isen i ca 40-45 minutter i dag. Slettes ingen dårlig start når man ikke har gjort dette før. Og jeg er utrolig stolt over fremgangen hun hadde på denne tiden. Det å gå fra og ikke klare å stå oppreist på egenhånd, til å bevege seg forsiktig bortover isen uten å holde i noe, det er store fremskritt. Innerst inne tror jeg nok at hun er veldig stolt av seg selv også etter hva hun fikk til. Håper dette kanskje kan å gitt mersmak, for da vil jeg gjerne ta henne med på skøytetur ved en senere anledning :)

Da skøytene var levert tilbake i utleieboden tok vi oss en liten tur gjennom julemarkedet. Det er så utrolig koselig, men i dag ble det i grunnen for mye folk for min smak. Vi fikk sneket oss fremover til boden som solgte crépes og kjøpte oss en crépe alle sammen. Det er veldig godt, og tror det eneste som kunne gjort det enda bedre var om det ble brukt nugatti i stedet for nutella :) Når denne var spist opp var det tid for et kandisert eple. 3åringen valgte seg et eple med masse marshmallows på, og tror hun etter hvert fikk i seg ca halve eplet. Skal sies at jeg måtte hjelpe henne med å få bitt gjennom karameliseringen, for den var hard! Hadde ikke jeg bitt gjennom for henne er jeg redd hun kunne endt opp med å skade tennene sine :/

Nå som ungene er i seng er det tid for oss voksne å kose oss litt. Jeg koser med med et glass vin, samboer med en drink, og så har vi fyrt opp projektoren. I kveld er det The Hungergames: The Mockingjay part 1 som vises på lerretet. På bordet står det jelly beans og pottis&dipp :) Nå er det lørdagskveld <3

Håper dere har en like fin lørdag som meg! :)


#mammablogg #mammalivet #barn #3åring #småbarnslivet #familieliv #familie #skøyter #spikersuppa #julemarked #aktivitet #aktivitetskalender #mestring #førstegang #kjærestetid #helg #lørdagskos #vin #jul #oslo #blogglisten #bloggmag #foreldreogbarn #småbarnsforeldre

God morgen :)

Her startet dagen tidlig i dag. 3åringen våknet kl 07.30, og klarte i prosessen og vekke minsten :/ Men, her er vi like blide. Har satt oss oppe på stua, kun skrudd på adventssjernen i vinduene, og andre julelys inne i rommet. Er skikkelig koselig å sitte her i halvmørket og se på julemorgen på NRKsuper, et veldig hyggelig avbrekk fra å sitte og se på DisneyJunior og NickJr halve dagen :/

Samboer ligger og sover, og skal få lov til det en stund til i dag. Vi har en veldig spennende foran oss i aktivitetskalenderen, så gjør ikke noe med en stille og rolig morgen. Skal møte bestevenninnen til datteren i byen, og leie skøyter i Spikersuppa. Det kommer til å bli veldig gøy, og litt skummelt! Jeg har seriøst ikke hatt skøyter på beina mine siden jeg gikk på barneskolen (så for veeeeldig lenge siden :p)

Starter dagen med en av yndlingssangene mine fra Metallica <3 Håper alle får en super lørdag!

Hva er dine planer for dagen?

 #mammablogg #mamma #blogg #barn #3åring #baby #NRKSuper #Julemorgen #morgenstund #kos #familie ##familieliv #småbarnslivet #helg #lørdag #snartjul #blogglisten #bloggmag #julestemning #musikk #metallica

En rolig, men likevel innholdsrik dag <3

Jeg er skikkelig klar for jula nå, og føler det eneste som mangler er at det snør skikkelig ute! Her i huset er det nå kun samboer som ikke har juleferie. Datteren hadde siste dag i bhg før jul i går, og i dag har vi kost oss hjemme med pepperkakebaking fra aktivitetskalenderen! :) Det var en stor suksess! Hun syntes det var utrolig moro å få lov å kjevle selv, og å stikke ut figurene. Hun har fått seg pepperkakeformer med løvungen og kaninen fra Karsten og Petra, så i år finnes det nesten ikke standard pepperkaker her i huset :) Men, det er jo sånn det skal være, jula er tross alt barnas store høytid <3 Jeg fikk lurt til noen juletrær, kakemenn og hjerter av restedeigen :)

Jeg fikk til og med laget alle delene som trengs for å montere pepperkakehus, så i morgen blir det montering og pynting. Det gleder jeg meg til, for det er ett av høydepunktene for min del. Er ikke oppvokst med å lage pepperkakehus selv, men mormor hadde et pepperkakehus stående i alle år, så det har inspirert meg til å lage det selv. Og så synes jeg det er så stas å knuse, og spise det etter jula er ferdig. Når det kommer til slike ting koser jeg meg minst like mye som 3åringen, om ikke bittelitt mer.

En ting som hører jula til for min del er klementiner. Jeg rett og slett ELSKER sirtusfrukter, så tørr ikke tenke over hvor mye som går med i løpet av julen (og selvfølgelig påsken). 3 åringen har også sansen for klementiner, men det holder stort sett med en halv av gangen. Det er bare synd at det er så mye steiner i enkelte av dem. Visste du forresten at de det er steiner i har det fordi de har stått for nært et sitrontre? Husker jeg syntes det var veldig spesielt da jeg fant det ut :) 

Minsten på 5,5 mnd er nå i fasen hvor han smaker på mye forskjellig mat, så er dermed inne i en veldig spennende periode. Her om dagen fikk han sitte og gnage litt på en kavring (noe som var veldig godt), og i dag fikk han smake på klementin. Må si jeg var veldig spent på reaksjonen han kom til å ha, så satt faktisk klar med kameraet for å dokumentere :) Han synes det er veldig gøy å smake på ting, så med en gang han ser en skje gaper han så høyt han kan. Jeg sjekket at det ikke var steiner i klementinbåten, og lot han få bite på den med gommene. Jeg tror bildene skal få snakke for seg selv, for de er veldig beskrivende <3 Kommer neppe til å få ha klementinen min i fred fremover.

Alt i alt har vi hatt en veldig rolig dag, og sovnet faktisk på sofaen et lite øyeblikk. Da hadde 3åringen plukket frem og tatt bilde av meg og lillebror, noe jeg syntes var veldig koselig. Er veldig stolt over hvor flink en storesøster hun er <3 Hun er alltid det og passer på han, skal vise han til alle, og ber de være forsiktig for som hun sier: "Han er bare en baby, og tåler ikke så mye" :) Hun skal alltid sitte ved siden av han ved bordet, hun er den eneste som virkelig får han til å le, og man ser virkelig hvor glad de to er i hverandre. Det er veldig godt for mammahjertet å se <3

Ellers her jeg nå gått til investering av en selfiestick. Det er litt flaut å innrømme, men når jeg kom over en til 60 kr fant jeg ut at det skadet jo ikke å prøve :) Testet den for første gang i går kveld, og vesla syntes det var så utrolig moro å få lov til å være med å teste. Så får man nå se da om jeg blir flinkere til å ta bilder etter hvert. Nå kommer resten av kvelden til å gå til å lage litt flere julestjerner av papir, og å se på film i sofakroken. Samboer er på kino og ser nye Star Wars-filmen sammen med en kompis i kveld, så kommer til å bli en rolig kveld :) I morgen braker det nemlig løs med siste del av julegavehandelen, for som vanlig er jeg veldig sent ute :/

Hva har du gjort i dag? || Er du ferdig med julegavene for i år?

#mammablogg #mamma #barn #treåring #baby #pepperkaker #pepperkakebaking #pepperkakehus #juleferie #juleforberedelser #snartjul #førjulstid #familie #kvalitetstid #smaksprøve #førstemat #jul #jul2015 #foreldreogbarn #karstenogpetra #selfie #selfiestick #julepynt #julegaver #hjemmelaget #papirstjerner #bloggmag #blogglisten #hverdag #kvalitetstid

Ventetiden er snart over <3

Det er under en uke igjen til julaften. Tenk på det! Tiden har gått så utrolig fort, og blir nesten litt trist av å tenke på at det hele snart er over :( Jeg er veldig glad i julen, og tror det har sammenheng med at familie betyr utrolig mye for meg. I julen samles vi, koser oss, og har noen flotte dager sammen!

I år skal vi ferie julaften sammen med moren min og kjæresten, og søsknene mine. Gleder meg! Og så synes jeg det er så ålreit at datteren nå har blitt så gammel at hun gleder seg, har forventninger, og ser frem til dagen.

Husker så godt fra jeg selv var liten. Når jeg våknet på morgenen julaften var jeg så utrolig spent. "Hadde Nissen vært innom med pakker?" Jeg listet meg opp på stua, og der, under treet, var det fullt av julegaver! Resten av dagen gikk jeg og gledet meg til pakkeåpningen, pirket på julegavene ved hver anledning som dukket opp, og var så spent at jeg hadde vondt i magen. Ser mye av dette hos 3åringen!

Hos mamma er julaften en stille og rolig dag. Alle står opp og spiser frokost, og da er det hjemmelaget lefse og sylte som er det store :) Utover dagen er det mye spising av godterier, kaker og nøtter, mens Tre nøtter til Askepott, Reisen til Julestjernen og Disneys jul surrer på tvn :) Når klokken blir 17 setter man seg til bords for å spise middagen. Det er dette i alle fall de voksne venter på, for barna er det bare om å gjøre og bli ferdig. Det skjønner jeg jo, for de vet hva som venter under treet :)

Til middag serveres juleskinke og medistermat med poteter, surkål og brun saus

Som voksen er det koselige med julen å være sammen med familien, spise god mat, og rett og slett kose seg. For barna derimot handler julaften om julestrømpen og gavene, det å få spise godteri, og få rive opp papiret på gavene og avdekke hva som skjuler seg under det. Og kanskje man også får besøk av Nissen? Hvem vet :) En ting er i alle fall felles for både liten og stor her i huset, det er en dag vi alle ser frem til <3

 

#jul #julaften #jul2015 #ventetid #snartjul #barn #nissen #julegaver #mat #julemat #gaver #spenning #forventninger #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten

Kjære syklist!

En ting skal du ha, du er ute i all slags vær. Om det er sol fra knall blå himmel, om regnet bøtter ned, om det er sommer, eller også vinter, det bryr du deg ikke noe om. Sånn sett er du veldig flink, for du er aktiv, og bruker sykkelturen til og fra jobb som dagens treningsøkt. Flott for deg! Men det er et stort men her, og det skal jeg fortelle deg nå.

Der du sitter på sykkelen din virker det som du tror at alle ser deg, at du har førsterett på plassen, og at trafikkreglene ikke gjelder for deg. Sånn er det dessverre ikke. Der du sykler av gårde i mørket er du ikke nødvendigvis god og se om du kommer rundt en sving. Lysene (om du i det hele tatt har det) kan ikke sammenlignes med lysene på en bil, og det er derfor ikke lett for møtende trafikk å se at du kommer før du er veldig nær. Kanskje avsløres du bare av refleksene som du har på deg.

Det virker som du tror at du har førsterett på plassen i veien, og det er sjeldent du tar hensyn til andre enn deg selv. Du skal frem. Så er det kø kommer du syklende sikk sakk mellom biler og tungtransport, og du sykler forbi både på høyre og venstre side av bilene. Det må du slutte med! Visste du kanskje ikke at det ikke er lov å kjøre forbi på høyre side? Det jeg lurer på når jeg ser du sykler der er, "Blir du ikke redd?". Jeg så nemlig at du la deg inn i blindsonen til en lastebil her en kveld, og holdt på å bli klemt mellom en steinblokk og lastebilen. Heldigvis gikk det bra, og lastebilsjåføren tok seg en real snakk med deg. Kanskje du da skjønte at gang- og sykkelstien ikke er så dum likevel?

Når du er ute og sykler, og velger å sykle i veibanen i stedet for på gang- og sykkelstien som ligger ved siden av (og som det forresten er ingen andre som bruker akkurat nå), ja da er minstekravet at du følger trafikkreglene. Sykler du i veibanen gjelder nemlig akkurat de samme reglene som for bilister. Visste du det? Hvis nei, da vet du det nå :) Hvis ja, hvorfor i alle dager overholder du da ikke reglene? Skiltene langs veien og lysene i lyskryssene gjelder også for deg så lenge du sykler i veibanen.

Jeg har flere ganger sett deg sykle på rødt lys. Du sniker deg bare frem foran bilene, ser deg for, og sykler over krysset. Ikke nok med det, du prøver å bytte på å være syklist OG fotgjenger alt ettersom hva som passer deg best. Men går du av sykkelen midt oppi dette? Nei! Du sykler midt i veien, så finner du plutselig ut at du skal over veien, og sykler tvers over gangveien som kommer litt lengre fremme. Dette skaper farlige situasjoner i trafikken, og eneste grunnen til at dette har gått bra er at bilistene er obs på at dette er slik du oppfører deg i trafikken.

Du legger deg i kollektivfeltene og er til hinder for kollektivtrafikken, du sykler langs hovedveiene og skaper kø i rushtrafikken, og har du med deg en kamerat som også sykler så sykler dere side om side!? Hvor er logikken i akkurat det? I følge veitrafikklovens §3 har man følgende regel "Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret".

Når du sykler i 30 km/t på en vei som har fartsgrense på 60 km/t sier det seg selv at du er til hinder for annen trafikk. Når du finner ut at du skal sykle over gangfeltet uten å gi tegn ferdes du ikke varsomt. For å regnes som fotgjenger og bruke gangfeltet skal man i utgangspunktet også gå av sykkelen, og trille den over veien. Dette lærte man på barneskolen i 4 klasse under øvingen til å ta sykkelknappen. I fjor ble en syklist faktisk påkjørt av en bilist i det han syklet over gangveien. Vet du hvem som fikk bota? Det var ikke bilisten. Syklisten fikk en bot på 3000 kr, og lærte nok at han ikke skal sykle over gangfeltet igjen.

Så kjære syklist. Når du ferdes ute i trafikken vil jeg be deg om å i det minste forholde deg til trafikkreglene, ta hensyn til trafikken rundt deg, og vær så snill og bruk gang- og sykkelstien når den så fint ligger der for at nettopp DU kan bruke den!

 

#syklist #tryggtrafikk #mening #trafikk #farlig #oppfordring #vishensyn #hensyn #regler #mamma #sykle #helse #trening #blogglisten #bloggmag #nettavisen

Nissefest og kakebaking <3

Det er dagen før eksamen, men likevel må hverdagen gå som normalt. I dag var det Nissefest i barnehagen, en dag 3-åringen hadde ventet lenge på. I dag skulle de nemlig få kle seg ut som nisser, få foreldrene på besøk, spise julegrøt, synge julesanger og få besøk av nissen. Det er veldig forståelig at dette er en spennende og begivenhetsrik dag for barna i barnehagen.

Med en gang hun stod opp i dag var det bare å få på nisseklærne. Hun hadde fått nissekjole, nissestrømper og nisselue for anledningen, og det var bare å finne frem så fort som mulig. Når hun da i tillegg fikk to små fletter, og påtegnet fregner i fjeset var det ikke mulig å få smilet av fjeset hennes. Hun bare strålte av glede og stolthet hele jenta <3 Samboer leverte i bhg, og jeg har gjort et forsøk på å lese. Men når man hoster til man brekker seg, og  hodet verker er det ikke lett å konsentrere seg. Det er så typisk meg og min flaks og skulle bli syk nå som jeg har eksamen :/ Kl.14.30 var det bare å komme seg i bilen for å dra til barnehagen, Der skulle nissefesten starte kl 15, hvor bhg serverte risgrøt og gløgg til alle som kom :) Etter en liten stund skulle alle samle seg på ene avdelingen hvor barna skulle rope på nissen. Når de ropte høyt nok kom han luskende fra ute, og kom inn i bhg. Barna sang "På låven sitter nissen", og etterpå fikk alle sammen en liten pakke fra nissen med appelsin, rosiner og en liten melkesjokolade :) Kjempestas var det!Når vi kom hjem var det tid for å åpne posen i aktivitetskalenderen, og dagens aktivitet var å bake. Vi bakte noe som er utrolig enkelt å lage, nemlig brune pinner. Dette er den beste småkakene jeg vet om nå i jula, og de lager seg nærmest selv. Det eneste du trenger å gjøre er å putte ingrediensene i kjøkkenmaskina, rulle deigen til pølser, og klemme de dels flate på et stekebrett. Pensler med eggehvite og strør på hakkede mandler på midten. Vesla syntes det var utrolig moro å få putte ingrediensene opp i bollen, og så fikk hun lov til å hakke mandler :) Best av alt var at hun syntes kakene var veldig gode når de var ferdige :)

 

Brune pinner

Margarin 200 g
Sukker 200 g
Eggeplomme 1 stk
Lys sirup 1 ss
Kanel 1/2 ts
Vaniljesukker 1 ts
Natron 1 ts
Hvetemel 300 g
Eggehvite 1 stk til pensling
Mandler ca 20-25 stk

Sett frem smøret for å få det i romtemperatur før du setter i gang. Rør så smør og sukker hvitt, og tilsett de andre ingrediensene i bollen. Jeg anbefaler å bruke miksmaster/kjøkkenmaskin, for da går dette veldig fort. Når deigen er ferdig elter du den litt, og ruller den til to pølser. Legger hver av dem på et stekebrett, klemmer de dels flate, og pensler med eggehvite. På midten strør du på hakkede mandler, setter brettet midt i ovnen, og steker ved 180 grader i 12-15 minutter :)

#mammablogg #mamma #barn #3åring #nisse #nissefest #glede #spenning #julesang #baking #advent #aktivitetskalender #aktivitet #brunepinner #oppskrift #julekaker #tips #hjemmelaget #familie #snartjul #juleforberedelser

En dag igjen! :/

Beklager at det er litt stille hos meg om dagen, men med eksamen i morgen har jeg rett og slett ikke tid til å sette meg ned å skrive så mye :(

Nå er heldigvis alt over i morgen! For da braker det løs med eksamen i AnaFys (anatomi og fysiologi). Dette er et veldig stort og omfattende fag, som har 4 lærebøker som hører til. 2 hovedbøker og 2 tilleggsbøker. Her er det ikke snakk om søte små lærebøker på 200-300 sider altså! Nei, to av de er begge på 1000 sider hver!! :/

I tillegg skal man ha kunskap om muskler, muskel- og senefester, nervebaner, mikroskopi av de ulike organene osv. Det er altså VELDIG mye.

Det har begynt å gå opp for meg hvorfor veterinærstudiet blir regnet som ett av landets vanskeligste studier! Du må ha kontroll på veldig mye, og det skal læres på relativt kort tid. Innimellom må jeg nesten si at jeg savner jussen.

Jeg studerte jus ett år før jeg byttet over på veterinær. Der var veldig lite obligatorisk, og du hadde veldig korte skoledager. Det meste av tiden var i grunn selvstudier. Veterinærstudiet er det helt motsatte. Skoledagene er stort sett 5-6 timer med forelesninger HVER dag. Det er obligatoriske kurs, labøvelser, disseksjoner, og masse kollokvier. Så skoledagen er alltid fyllt opp, og du sitter igjen og lurer egentlig på når du skal rekke å lese gjennom alt du skal. I tillegg til lærebøkene får du også masse forelesningsnotater og kompendier for å dekke alt du skal lære.

For å si det sånn, du skal vite at veterinær er det du vil bli før du begir deg ut på studiet. Jeg har nå i tillegg 2 barn son skal passe inn i den daglige kabalen, og jeg VET at ting må endre seg over nyttår. Strengere leserutiner må på plass for å få dette til.

Nei, jeg må tilbake til bøkene for nå. Ha en flott dag alle sammen! :)

 

#mamma #mammablogg #student #studentliv #lese #bøker #eksamen #snartferie #snartjul #desember #eksamenstid #hverdag #stress #mas #skole #veterinær

Og DER kom kulda til Oslo :/

Det er to dager til eksamen, jeg begynner å bli skikkelig forkjøla, og jeg skal til tannlegen! Kan dagen bli verre? Håper virkelig ikke det!

I dag startet dagen ca kl 08 med at 3åringen snakket til oss gjennom babycallen som hun har på rommet. Kuklokka hennes var våken, og hun var ikke så fornøyd med at den var våken "allerede". "Hvorfor har kua stått opp så tidlig mamma? Jeg er sliten!" Klokka det her er snakk om er en KidSleep-klokke, noe som for oss har vært gull verdt. Den har et todelt bilde i front, hvor figuren på ene delen er våken (det er dag), og den andre sover (det er natt). Veldig enkel for barn å forstå. Anbefales på det sterkeste :)

Vi har også valgt å ha babycall inne på rommet hennet selv om hun snart blir 4 år. Vi bruke den nå som en walkie-talkie, så hun kan snakke til oss om hun lurer på noe, og vi kan svare uten å løpe opp og ned trapper om det er noe. Dette har gjort at hun aldri har stått opp fra senga si etter leggetid for annet en å gå på do :)

En positiv ting jeg bare må nevne er at kulda nå har kommet til Oslo! Bare det gjør meg skikkelig glad :) Selv om gradestokken viser -8,5 grader gjør ikke det noe på en dag som dette. Sola skinner fra klar og knallblå himmel, og frosten ligger som et flott hvitt teppe over alt hvor du ser ute. Plutselig kom det sigende litt julestemning likevel. Kanskje det likevel ikke er så ille og skulle til tannlegen på en dag som dette?

 

 

#mamma #blogg #vinter #frost #oslo #desember #barn #søvn #rutiner #julestemning #anbefaling #kidsleep #natur #snartjul #blogglisten #bloggmag

Kalenderluke nr. 14!

I dagens aktivitetskalender var det satt opp at vi skulle lage kransekakekuler! Dette husker jeg min mormor hadde laget av restene etter en kransekake en gang, og syntes disse var så praktiske, og passende størrelse på. Jeg og datteren gikk dermed løs på dagens oppgave.

Hun syntes i alle fall dette var utrolig moro. Hun fikk trille kuler (noe hun ble veldig flink til etter vi lagde peppermyntegodteri forrige uke), og så lagde hun noen pølser (mest sannsynlig fordi det var gøy da vi bakte lussekatter i går) :) Vi lagde til et helt brett, satte de inn i ovnen, og så var det på tide og legge lillebror. Mens jeg la han skulle de oppe ta kulene ut av ovnen når ovnen pep.

La oss bare si at alt man lager ikke kan bli vellykket :p Jeg hadde glemt å endre steketiden i forhold til størrelsen på det som skulle stekes! Når ovnen pep hørte jeg bare samboer reise seg fra sofaen oppe, tusle ut på kjøkkenet, og lukke skyvedøra. Der hadde ting stått inne litt lenge, så ting begynte å bli svidd! Haha!!! Så her måtte vi sette vinduer på vidt gap for å få luftet ordentlig ut i dag. Men, i det minste så hadde vi en opplevelse av det hele. Får se om jeg prøver meg på nytt etter eksamen på torsdag er over!Resten av dagen har for min del gått med til å lese til eksamen, og kjenner at jeg nå begynner å bli utrolig stressa. Det synes ikke på utsiden, men innvendig har jeg gått inn i en slags "WTF-shit-fuck"-tilstand. Eneste som er veldig dårlig timing akkurat nå er at jeg er i ferd med å bli skikkelig forkjøla :/

#mammablogg #mamma #barn #3åring #aktivitet #aktivitetskalender #advent #ventetid #baking #julebakst #ikkebra #fail #student #lese #eksamenstid #eksamen #hverdag #glede #moro #foreldreogbarn #usensurert #blogglisten #bloggmag

Alle er ikke glad i nyttårsaften :(

Nyttårsaften er den dagen veldig mange gleder seg til på denne tiden av året. Markeringen av enden på ett år, og begynnelsen på det neste. Man samler seg med venner eller familie for fest, kos og moro, og selve overgangen blir markert med nyttårsraketter. Hvor mange ganger har du ikke stått ute og sett på de og kommentert "Wow, den raketten var råfin!?" Ja, det er en veldig fin kveld for de fleste mennesker, men dessverre er ikke alltid våre firbeinte venner like glade i denne dagen.

Nyttårsaften er en slitsom og ubehagelig dag for mange husdyr, og kan utløse stress, skader eller at dyret blir skremt, løper sin vei og blir borte. For enkelte er denne dagen rett og slett veldig skremmende. Hundene har 4x så god hørsel som oss mennesker, og katter enda bedre, så det er forståelig at de kan ble skremt. Katter som er ute kan bli så redde at de løper langt avgårde og roter seg bort, og kaniner kan oppleve dødsangst som følge av lysglimt og smell fra rakettene.

Dyrene viser redsel på ulike måter. Mens noen blir så redde at de gjør fra seg innendørs, prøver å gjemme seg eller prøver å stikke av, kan andre bli veldig klengete, og skal helst sitte akkurat hvor du er. Hundene begynner gjerne å pese som en følge av at de blir stresset. Katter er veldig flinke til å gjemme seg, så det er for eiere veldig vanskelig å se at de er redde.

Det er veldig viktig å hjelpe dyrene så godt vi kan gjennom denne kvelden. Fra naturens side er de fleste familiedyrene byttedyr, og instinktene deres sier derfor at de skal rømme unna med en gang de opplever fare.

Det er veldig lurt å venne dyrene til lyden av raketter fra de er små. Du kan spille av fyrverkerilyder ved jevne mellomrom fra høytalere i huset. På DENNE siden kan du laste ned slike lyder. Start med lydene lavt og øk volumet etter hvert som dyret venner seg til lyder. Det er veldig viktig og bruke god tid, og å være tålmodig.
Du bør starte tilvenningen til nyttårsaften i god til før selve dagen. Gjerne 2-3 uker før. Vær også veldig OBS på barn rundt dyret i denne perioden. Blir dyret redd kan det i ren refleks forsøke å bite for og beskytte seg selv.

Her er noen tips for selve dagen:

 • Ikke la dyret være alene hjemme om det viser frykt for høye lyder eller fyrverkeri.
 • Vær sammen med dyret.
 • Ikke ta  hunden med deg ut for å se på fyrverkeriet om den er redd.
 • Pass på at dyret ikke kommer seg ut.
 • Hold dere innendørs, og luft hunden i god tid før det smeller. Ha hunden i bånd, og gå gjerne en lang tur slik at den er sliten til kvelden.
 • Kan være lurt å lage et sted dyret kan gjemme seg, et sted den føler seg trygg. Gjerne med tildekkede vinduer så lysglimt fra ute ikke kommer inn.
 • Prøv med avledning. Ha på radio eller musikk med litt høy lyd. Kan hjelpe også med lek eller godbiter.
 • Viktig at du ignorerer lydene hunden lager, og ikke trøster den. Begynner du å trøste vil det gi en forståelse av at det faktisk er noe å være redd for. Snakk vanlig til den, vær blid, og forsøk å gjøre vanlige ting på vanlig måte.
 • Gi gjerne mat litt sent, for en mett hund faller lettere til ro.
 • Har du mulighet er det veldig positivt å la dyret være sammen med andre dyr som ikke er redde.
 • Pass på at katten er inne. Hold den gjerne inne fra dagen før, for mange begynner å skyte opp raketter tidligere på dagen.
 • Har du kaniner som pleier å være ute bør du ikke ta de inn i huset, men ha de inn i en garasje eller lignende som ikke har så høy temperatur. Dette fordi kaniner er veldig følsomme for temperaturforandringer. De bør absolutt tas til et sted hvor det kan skjermes for lysglimt og støy, for stresset det medfører kan gi fatale konsekvenser. I verste fall kan de dø av sjokk.
 • Dersom ikke noe tilvenning eller andre tips hjelper, og dyret er veldig redd, kan man få kjøpt beroligende midler hos veterinær. Det finnes flere løsninger som kan dempe dyrets angst, her kan fôr med beroligende effekt, feromonbehandling og medisiner nevnes.
  RÅDFØR DEG ALLTID MED VETERINÆR FØR DU STARTER MED SLIKE PRODUKTER.


Ulike produkter som man får tak i hos veterinær:

 • Adaptil/D.A.P: Dette er et beroligende feromon til hund. Det finnes som diffuser som du putter i stikkontakten hjemme, som spray eller som halsbånd. Dette er et hjelpemiddel for å redusere stressnivået til hunden, og kan dermed være med på å gi hunden følelse av ro og tilfredshet. Det er et luktfritt signalstoff som hverken virker sløvende eller bedøvende. Stoffet benytter hundens egne duftstoffer, og ha samme egenskap som hundens naturlige feromoner.


 • Feliway: Tilsvarende produkt som over, bare til katt.
  FEROMONER BØR STARTES OPP MED 14 DAGER FØR FOR BEST EFFEKT!


 • Spesialfôr: Her kan f.eks CALM fra Royal Canin nevnes. Dette skal hjelpe hunder og katter til å håndtere stressende situasjoner, og bidrar til å forebygge stressrelaterte plager o fordøyelsessystemet, huden og urinveiene. Ideelt sett bør dyret fôres med CALM i 10 dager før en periode som kan være spressende. • Om ikke noe av disse har noen effekt kan det være lurt å snakke med veterinær om angstdempende medisiner. Unngå sløvende midler, for dyrene vil da høre like mye OG være like redde, men de er for sløve til å vise det. Medisinene bør startes opp med å testes rundt jul, slik at man vet hvilke dose som trengs, og evt bivirkninger som dukker opp. Da har man mulighet til å kontakte veterinær i romjula for å gjøre dette på mest mulig riktig måte for dyret.

Så helt til slutt vil jeg komme med noen oppfordringer til alle dyreeiere nå som det går mot jul:

 • ALDRI gi kjæledyr medisiner uten å ha konsultert med veterinær først.
 • IKKE gi dyrene julemat! Dette er fet og salt mat, og kan gi mange mage-tarmproblemer med diarre, oppkast, og i verste fall forgiftning.
 • IKKE gi bein til hunden din, i alle fall ikke om den ikke er vant med det fra før. Uansett ikke gi bein fra fugl (kylling/kalkun).
 • IKKE gi sjokolade, druer og rosiner! Dette kan være giftig for hunder selv i små mengder.


Håper alle får en flott jule- og nyttårsfeiring når den tid kommer, og ta god vare på både hverandre og deres firbeinte venner :)

 

#dyr #jul #julemat #nyttårsaften #stress #angst #redsel #frykt #tips #anbefalinger #oppfordringer #raketter #hund #katt #kanin #produkter #behandlingavdyr #dyrebeskyttelsen #veterinær #side2 #nettavisen

Hektisk dag = sliten mamma! Men, vi har virkelig kosa oss <3

Dagen i dag har gått i ett fra jeg stod opp, noe som resulterer i at jeg nå halvveis ligger henslengt på sofaen. Her blir jeg liggende til jeg skal legge meg, så blir nok bare tv resten av kvelden her.

I dag har vi vært på skogstur for å se etter pinner og furukongler, for vi henger litt etter med aktivitetskalenderen. Egentlig skulle vi lage julepynt i går med konglenisser og pinnestjerner, men fant ikke noen fine åpne kongler ute i skogen. Vi fant ingen fine i dag heller, men vi fant mange fine pinner som kan brukes til pinnestjerner, og oppheng til konglenissene. Mens vi var i skogen fikk vi også en ny venn. En helt herlig kattepus som fulgte etter oss over alt, og var med på hele runden vår i skogen. Veldig moro for meg å se at datteren min har arvet min glede og interesse når det kommer til dyr. Hun ville med en gang kose og klappe på katten, og det var ekstra stas når det var en veldig kosete kattepus som lot seg kose med uten problemer.

Siden det var umulig å finne fine kongler fant vi etter hvert ut at vi kunne gå til senteret i Kolbotn hvor de har søndagsåpent nå i desember. Så der fant vi en Nille-butikk, og kjøpte noen fine dekorasjonskongler, så bruker vi heller de. Satser på at vi kan få til å lage pynten i morgen :) Kommer nok et samlingsinnlegg fra de dagene jeg ikke har fått lagt ut i det siste en av de nærmeste dagene. Turen hjem fra Kolbotn var veldig koselig. det var blitt mørkt ute da vi begynte og gå, og i dag har det vært såpass kaldt ute at det faktisk var frost på bakken! Alle lysene rundt på husene nå gjorde turen hjem veldig stemningsfull, og 3åringen pekte og syntes ting var kjempefint. Ekstra stas var den ene dekorasjonen som var en nisseslede med reinsdyr foran :)I dagens pose i aktivitetskalenderen var det selvfølgelig som aktivitet å bake Lussekatter, det er jo tross alt Luciadagen i dag. Jeg fikk rørt sammen deigen og satt til heving, for jeg gikk løs på å lage dagens middag. Etter middagen hadde deigen hevet lenge nok, og til min store overraskelse hadde den hevet ordentlig. Jeg pleier sjeldent å få til gjærbakst, så dette var veldig bra! Brukte oppsktiften fra Tine på Lussekatter, og deigen ble veldig luftig, fin og god og jobbe med. De smakte også veldig godt, så dette var veldig vellykket! Dagens store høydepunkt for vesla var definitivt å få lage lussekatter og putte rosiner på de <3

3åringen hadde veldig lyst å kle seg ut som Lucia, så hun fikk lov til det mens vi gikk ute  og gav Lussekatter til de nærmeste naboene våre. Alle ble veldig glade for å få lussekatter, og 3åringen var superstolt som fikk masse skryt om hvor flink hun hadde vært til å bake, og hvor fin hun var. 


Oppskrift Lusekatter
(fra Tine)

Smør 150 g
Helmelk 5 dl
Gjær 50 g / evt 1 pose tørrgjær
Safran 1 g / evt 1/2 ts gurkemeie
Sukker 150 g
Salt 1/2 ts
Kardemomme 2 ts
Hvetemel 12 dl
Egg 1 (til pensling)
Rosiner ca 1 dl

Slik gjør du

 1. Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

 2. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

 3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.

 4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.

 5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.#mammablogg #mamma #barn #3åring #tur #skogstur #katt #glede #baking #lussekatter #jul #jul2015 #advent #lucia #lussekatter #oppskrift #anbefaling #tips #bake #frost #vinter #desember #oslo #kvalitetstid #familie #foreldre #foreldreogbarn #aktivitet #bloggmag #blogglisten #tine

Hva JEG ønsker meg til jul <3

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

Det er den tiden på året hvor alle spør hverandre "Hva er det egentlig du ønsker deg til jul?". Jeg er ekstremt dårlig på dette med julegaver, og hva jeg ønsker meg, og det meste jeg virkelig har lyst på er såpass dyrt at det blir med ønskene :) Men som min svigermor pleier å si: "Det er ikke noe i veien for å ønske seg akkurat hva man vil, men er ikke dermed sagt man kan forvente å få det!" :) Det har hun helt rett i, så nå tenkte jeg å bruke 3.søndag i advent til å lage en liste over de tingene jeg har mest lyst på:

1. Microsoft Surface Pro
Dette er et nettbrett som er så kraftig at det fint kan erstatte den bærbare pcn :) 

2. Apple Watch
Samboer har denne, og jeg er veldig misunnelig på mange av mulighetene denne klokken gir. Tenk å slippe og bla opp på telefonen for å sjekke kalenderen! Du kan svare på meldinger ved å snakke, og du ser hvem du får mail fra uten å se på annet en skjermen på har rundt håndleddet :)

3. Nytt gamingtastatur
Det gamle tastaturet mitt har fått ødelagt et par taster. Vi har en stk katt som elsker å klatre i hyller, noe som har resultert i at noe har falt ned på tastaturet mitt slik at spacebar er knekt i to, og en annen tast mangler helt.

4.Samleboks med alle Disney Klassikerene
Dette har vært et drøm jeg har hatt lenge. Tenk å ha alle Disney Klassikerene på plate. Vi har en DVD-samling på ca 800 filmer i hyller her, så dette hadde definitivt vært et flott tilskudd :) 

5. Gravert smykke med bilde
Her ønsker jeg meg egentlig to forskjellig, ett med bilde av meg og samboer, og ett med bilde av barna. Synes disse er veldig fine, og er absolutt en koselig gave å få <3

6. Smykkeskrin
Er det noe jeg ønsker meg så er det et ordentlig smykkeskrin med masse plass. Slik som ting er nå ligger smykkene mine litt her og litt der, så hadde vært veldig ålreit og fått alle samlet på et sted som faktisk er til å oppbevare smykker :)

7. Ullvanggenser
Ullvang genseren har jeg egentlig hatt lyst på lenge, men jeg glemmer alltid å kjøpe den når jeg har penger. Jeg kjenner flere som har denne genseren og de sier den er veldig god og varm. Og gjør heller ikke noe at den ser fin ut heller :) Eneste er at jeg ikke kan bruke grå, det er en av de få fargene som ikke passer til meg :/

8. Håndholdt støvsuger
Med to barn og to katter i hus sier det seg vel egentlig selv at dette vil være et veldig praktisk redskap å ha i hus <3 Det faller alltid ned masse smuler og matbiter når vi sitter ved bordet, og siden kattene er langhårete er det ikke sjeldent det kommer en loball rullende over gulvet. Hvor den kommer fra er ikke godt å si, for de dukker opp selv om du nettopp har støvsugd OG vasket huset :/

9. Nye joggesko
De jeg har begynner å bli temmelig slitt, så ønsker meg noen nye, lette og gode joggesko. Har hørt mye bra om Nike Air og Nike Air Max, så mulig at det kunne vært noe :)

10. Slanket
Jeg er helt forelsket i det pleddet. Er sikker på at det hadde vært gull verdt når man sitter i sofaen på kveldene nå som det er kjøligere ute <3 

11. Penger/sentergavekort
Penger slår jo aldri feil, for da kan jeg jo kjøpe av de tingene jeg ønsker meg selv ;) 

 

Det er helt sikkert noe mer jeg kommer på etter hvert, men dette var i alle fall det første som datt ned i hodet på meg :)
Ønsker dere alle en riktig god 3. søndag i advent <3

 

#mammablogg #mamma #egentid #personlig #ønsker #juleønsker #julegaver #ønskeliste #jul #jul2015 #desember #advent #juleforberedelser #blogglisten #bloggmag

Penkjole!! SÅ fornøyd <3

||Ad-links

Desember er måneden for å pynte seg, og da er ofte kjolen et veldig viktig plagg. Det er i alle fall sånn for meg, og etter å ha brukt samme kjole til jul flere år på rad var det på tide med noe nytt i skapet. For men må innrømme at det er utrolig kjedelig å bruke det samme om og om igjen, selv om jeg har vært veldig fornøyd med den julerøde kjolen min fra Vero Moda.

I dag derimot kom endelig paljettkjolen jeg bestilte fra Nelly.com. Jeg har alltid vært veldig skeptisk til ting med masse paljetter på, og samboer var også veldig skeptisk. "Skal du ha paljettkjole? Det er jo ikke noe fint!" :) Egentlig er jeg helt enig, men så har jeg den siste tiden syntes det har blitt finere og finere. Jeg kunne nok aldri ha gått for en paljettkjole i gull eller sølv, det blir too much for min smak, men har tittet litt på denne mørkeblå kjolen ved flere anledninger. Så når de hadde julekalenderluke med 30% på alle paljettkjoler, og jeg i tillegg hadde 100 NLY poeng, var det ikke lenger noe å lure på! Jeg skulle kjøpe meg kjole :)

Jeg har gått og vært veldig spent på hvordan denne kjolen kom til å bli seende ut på meg. Modellen på bildet er 175 cm høy, og bruker str xs. La oss bare si det sånn, jeg har ikke brukt den str siden jeg gikk på barneskolen, samt at jeg er 180 cm høy. I tillegg er ikke magen akkurat flat lenger etter to fødsler, og cravings fra en annen verden. I dag lå altså pakken fra Nelly i posten, og jeg klarte knapt vente gjennom frokosten for å prøve den på. 3-åringen syntes kjolen var så fin, at hun ville også prøve. Men vi kom frem til at hun hadde jo en kjole i lik farge med paljetter på skjørtet, så da ble det så hun skiftet, og vi fikk tatt noen bilder hvor hun ikke ville smile ordentlig :p (Se bort i fra at jeg ikke har fått børsta håret på bildet) :) Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å bli veldig bra når jeg får fikset håret, sminket meg litt og får på smykker i sølv <3

Så, nå kan jula bare begynne for min del! :)

Linker til nettsiden, og kjolen:
www.nelly.com
Direkte til kjolen

Kjolen datteren min har på seg er kjøpt hos Tweens på Norwegian Outlet i Vestby.

Håper alle andre også finner jeg en fin julekjole/nyttårskjole som de blir fornøyd med, og at dere får en strålende fin lørdag <3

 

#mamma #mammablogg #klær #mote #kjole #penkjole #paljettkjole #festfin #nelly #nellyholic #tweens #pakke #shopping #lørdag #desember

Film: Southpaw!

I går kveld så vi, etter sterke anbefalinger fra en god venn av meg, filmen Southpaw! Og, FOR en film!!

Nå skal det sies at jeg stort sett synes filmer som handler om ulike sporter er veldig bra. Denne filmen handler om en bokser, wold light weight champion, som får livet snudd opp ned. Etter å ha sett såpass mye film som jeg har gjort opp gjennom, må jeg si at det var et par ting i filmen som var temmelig forutsigbare, men det gjør lite med de skuespillerprestasjonene du møter i denne filmen. Du kjenner at humøret ditt følger handlingen, og du går gjennom hele spekteret ila de to timene filmen varer.

Jake Gyllenhaal gjør her en av sine bedre roller, etter min mening, med en veldig troverdig karakter. Du blir sittende og heie i ene øyeblikket, og boter nærmest negler i spenning det neste. Filmens positive overraskelse er skuespillerprestasjonene til 50 Cent! Jeg har aldri hatt helt sansen for han som skuespiller, men her gjør han virkelig en bra rolle :)

Denne filmen går dermed rett inn i rekken av gode boksefilmer, og er virkelig verdt å få med seg. Andre som anbefales er: The Hurricane, Undisputed, Cinderella Man, Million Dollar Baby og selvfølgelig Rocky!

 

#film #anbefaling #tv #brafilm #måses #bra #spennende #filmkveld #filmtips #southpaw #hverdag #interesse #blogglisten #bloggmag

Bedre sent enn aldri? :) Julekalender og hjemmelaget godteri (oppskrift)!

I går hadde jeg rett og slett ikke tid til å blogge så mye, så fikk ikke lagt ut innlegg om gårdagens aktivitetskalender :) So here it comes!

I går ble lappen åpnet og 3åringen fikk frie tøyler til å bestemme middagen for hele familien. Helt ærlig hadde jeg forberedt meg i flere dager på at det kom til å bli fiskepinner eller pølser, for det er ofte svaret når vi spør hva hun har lyst på. Det ble det faktisk ikke.

Til alles store glede hadde hun veldig lyst på taco, og det skulle hun selvfølgelig få! Det slår jo sjeldent feil, og er jo faktisk veldig godt.

I går lagde vi også mer julegodterier, og vi gjorde et forsøk på å lage seigmenn for første gang. De ble bare utrolig gode, så selv om det var et veldig klissete arbeid var det verdt det :) 3åringen fikk lov å bestemme hvilke farge vi skulle ha på dem, og valget falt på blå. Hva er det egentlig med barn og blått godteri?

 

Hjemmelagde seigmenn

- 1 kg sukker

- 4 dl vann (2 + 2 dl)

- 100 g gelatinpulver

- 4 ts sitronsyre

- 10 dråper sitronessens

- Konditorfarge

- 200-250 g finkornet sukker til å rulle bitene i.

 

Fyll 2 dl vann i en kjele og varm opp. Oppi her tilsetter du hele posen med sukker, og lar det stå å snåkoke til alt er løst opp. I en annen kjele tilsetter du gelatinpulveret, og 2 dl med vann. Dette skal bare varmes opp, ikke koke! Når alt er blitt flytende helles det opp i det smeltede sukkeret.

Deretter tilsetter du sitronsyren, og den mengden konditorfarge du trenger for å få ønsket farge. Kle en stekeplate med plastfolie, og hell alt oppi formen. La det gjerne stå over natten i kjølig romtempratur, men det er nok at det står til det stivner. Stikk ut biter i ønsket form, eller skjær i terninger. Dette er veldig klissete, så former/kvin bør dyppes i varmt vann ved kevne mellomrom. Alle bitene rulles i det finkornede sukkeret :)

Oppbevares kjølig i en tett boks. Er holdbare i opptil 2-3 uker, men så gode disse er blir de nok fort borte <3

 

#mamma #mammablogg #blogg #jul #jul2015 #advent #ventetid #julegodteri #oppskrift #tips #diy #godt #mat #kosthold #aktivitetskalender #barn #førjulskos #bloggmag #blogglisten #foreldreogbarn

5 mnd-kontroll, og tiden opp hit <3

I dag har jeg vært på 5 mnd-kontroll med minsten. Jeg skjønner ikke hvor tiden blir av, for synes ikke det er lenge siden jeg gikk høygravid og ikke fikk tiden til å gå fort nok :/ Det er rart hvor fort ting snur!

Lillegutt kom som en rakett 1.juli, og ingen kunne forberede meg på hvor fort det gikk. Jeg hadde jo lest om fødsler som gikk unna, men etter at min første fødsel tok 23 timer fra start til slutt, så jeg for meg at det kom til å ta tid denne gangen også. Så feil kan man ta.

På morgenen 1/7 kl 09.00 var jeg på terminkontroll hos jordmor, og alt var helt fint. Hun undersøkte hvordan det lå an ifht fødsel siden jeg hadde våknet av vondt i magen den natta. Jeg hadde 3 cm åpning, og fikk beskjed om at ting kunne skje når som helst. For å få fortgang i sakene strippet hun meg før jeg gikk hjem. Vel hjemme fikset vi oss lunsj, og satte oss ned i sofaen for å se på tv-serier.

Mellom kl 13 og 14 begynte jeg å få murringer nederst i magen, og da var samboer rask med å ringe svigermor. Hun sa ja til å dra fra Hamar for å hente eldste i bhg her i Oslo, slik at vi ikke trengte å tenke på det midt oppi alt annet. Hun er bare fantastisk snill!

Ting tok seg opp veldig fort, og klokka var vel 16 da vi var på tur til sykehuset. Der ble jeg tatt inn på et undersøkelsesrom hvor en eldre jordmor kom for å undersøke meg, samt å få målt riene. Var ikke mer enn 3,5 cm, så var enda ikke i aktiv fødsel. Fikk dermed beskjed om å bare ligge og slappe av på rommet mens de målte riene over tid. Etter 45 minutter var jeg fortsatt 3,5 cm, men riene kom veldig tett, og de var temmelig intense. Når jeg fikk en stikkpille for å se om den kunne ta unna noe av toppene, og den ikke funka, bestemte jordmoren at jeg skulle skrives inn på føden for å kunne få kraftigere medisiner som smertelindring. Klokken var blitt 18.00.

Vel inne på rommet mitt møtte jeg en veldig hyggelig jordmor, og vi snakket litt om hva jeg så for meg. Jeg var klar som et egg for å få epidural, for hadde veldig god erfaring med det fra sist. Hun ville ikke gi det til meg enda siden jeg ikke var i aktiv fødsel. Måtte vente til jeg var kommet lengre ut i fødselen for å unngå at det hele stoppet opp, mente hun.

Etter en liten stund, mener det var ca 1 time, var jeg gått opp til 5 cm, og jordmoren ringte etter anestesilegen. Han skulle gjøre seg ferdig med den pasienten han drev med, så var jeg neste på lista. Klokka var nå blitt 19.30.

Anestesilegen ringte jordmor for å gi beskjed om at ting tok litt lengre tid, men han var straks ferdig og kom så fort han kunne. Jeg ble på nytt undersøkt. 8 cm! Her gikk ting unna. Ny tlf kom, og anestesilegen var blitt innkalt til hastekeisersnitt. Jordmor kom bort til meg og fortalte hva som hadde skjedd, og jeg følte et øyeblikk verden raste i hodet på meg. Jeg var pent nødt til å gjøre dette uten smertelindring :o

Kl 20.55 hadde jeg 10cm, og det ble gjort klart for at han skulle komme ut. Et par minutter etterpå kom pressriene, og det var bare å begynne og jobbe. Klokken 21.17 kom minsten til verden, tok et skikkelig magedrag og så seg rundt. Ikke noe skriking, bare fornøyd med å være ute virket det som. Så ble han lagt på brystkassen min for kroppskontakt. Det er seriøst beste følelsen som finnes

 

I dag er dette bare et minne. Den lille babyen vår er i full sving med læring og mestring. Har begynt å spise fast føde, og vil heller stå enn å ligge rolig. Helt tydlig at han vil opp og frem. En uke før han ble 4 mnd rullet han fra rygg til mage, og nå 5 mnd gammel kan han fint rulle litt bortover gulvet.

På kontrollen i dag var han blitt 7385 g og 68,5 cm. Han vokser så alt for fort! Det ble satt 2! vaksiner i dag, noe som ikke var så veldig stas. Heldigvis gikk det fort over, men nå sitter jeg her med en liten snupp som er både varm og trøtt. Satser på at det blir en rolig natt :)

 

#mammablogg #mamma #baby #fødsel #fødselhistorie #5mnd #vaksine #helse #kjærlighet #mammaliv #foreldreogbarn #blogglisten #bloggmag #minbaby #familie #helsestasjon

En utrolig moro kveld! Luke nr 9 er åpnet <3

Det er blitt 9.desember allerede, og føler tiden bare flyt fra med. Det er bare 15 dager til julaften :) 15! Kjenner det stresser meg litt, men det som er enda verre er at det bare er 8 dager til eksamen! Hvor har tiden blitt av?

Men, nok om det! I dag har vi åpner pose nr 9 i aktivitetskalenderen, og der fant vi en lapp som sa at vi skulle lage peppermyntegodteri i dag! Denne dagen har jeg gledet meg til veldig lenge, for dette her jeg hverken laget eller spist siden jeg selv gikk på barneskolen for x antall år siden. 3åringen jublet, og syntes dette var veldig stas. Tror nok det hadde med ordet godteri å gjøre, for hun har jo aldri spist sånn før.

Det første vi gjorde var å komme oss på butikken. Vi måtte handle alt det vi trengte for å lage en porsjon på ca 100 biter, og etter middagen satte vi igang. Jeg kunne virkelig se at vesla storkoste seg mens vi lagde dette. Det var et par at tingene jeg måtte gjøre alene pga koking og smelting, men ellers var hun med og rørte sammen, kuttet opp i småbiter, trillet kuler og pyntet de etter jeg dyppet i sjokolade. Vi måtte selvfølgelig også prøvesmake en bit hver før hun la seg, og du kunne nærmest se det glitret i øynene hennes. De var visstnok så gode at vi ikke kunne dele de meg noen! De var hennes, for det var jo hun som hadde laget de :) Dette er noe jeg absolutt anbefaler å gjøre sammen med barna sine nå i førjulstiden, jeg garanterer at dere kommer til å få en koselig kveld sammen!

Peppermyntegodteri

Kremfløte 1,5 dl
Hvetemel 1,5 dl
Peppermynte 10-12 dråper
Melis 500 g (en boks)
Delfiafett 50 g
Kokesjokolade 200 g
Pynt Akkurat det du vil :) 


Rør sammen fløte og hvetemel, og kok dette opp til det blir en klump i kjelen. Rør hele tiden. Sett så kjelen til side og la det kjøle seg ned litt. 
Deretter tilsetter du peppermyntedråpene (jeg fikk kjøpt disse på apoteket), og rører godt.
Kna inn all melisen. Du får da en fast masse som du deler i 4 like store stykker.
Hver bit rulles ut i pølser som deles i ca 25 biter. Vi rullet hver bit til kuler, og klemte de litt flate.

Delfiafettet smeltes i en kjele. Kjelen dras av platen, og du tilsetter kokesjokoladen. Rør det godt ut så det ikke blir masse klumper. 
Alle peppermyntebitene dyppes i sjokoladen, og legges på et bakepapir. Pynt de akkurat slik du selv ønsker. 
Oppbevares kjølig i en boks.

Dette er utrolig godt, og det holder sjeldent med bare én bit. Passer godt som godteri nå i jula, og er kjempefine julegaver til f.eks besteforeldre :)

#mammablogg #mamma #julekalender #aktivitetskalender #tips #anbefaling #oppskrift #julegodteri #DIY #hjemmelaget #godteri #peppermynte #barn #glede #kvalitetstid #hverdag #kos #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten #kosthold #mat #familie #aktivitet #baking

Bildene fra julefotograferingen er kommet <3

Tidligere fortalte jeg at vi hadde vært til en venninne og tatt bilder til julekort. Nå har vi fått bildene, og som alltid er de veldig fine :)

Jeg kommer ikke til å legge ut bildet som vi valgte til julekortet før nærmere julekvelden, slik at de som får julekort ikke ser bildet før det kommer i posten.

Hadde ei frøken som ikke var helt klar for fotografering, så hun bare tullet og lagde fjes hele veien, men venninna mi klarte likevel å få noen riktig fine bilder mellom alt tullet

Dette har i grunnen blitt en tradisjon for vår del. Har vært hos henne og tatt bilder til julekort de siste 3årene, og så lenge hun orker å redigere de samme fjesene om og om igjen kommer vi alltid tilbake :) <3

 

#foto #fotografering #julebilder #julekort #jul #jul2015 #familie #barn #søsken #søskenkjærlighet #glede #hygge #tradisjon #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten

Film: Bølgen!

Endelig har jeg fått sett filmen Bølgen jeg også, og du for en spennende film! Jeg skjønner veldig godt all ros denne filmen har fått, for den klarer virkelig å dra deg inn i handlingen.

Norsk film har virkelig kommet seg de siste årene. Husker godt at jeg følte jeg måtte se de norske filmene som kom når jeg var yngre, men stort sett satt jeg igjen skuffet i sofaen når filmen var slutt. Filmene var rett og slett preget av dårlige effekter, og middelmådig skuespill. Norge hang rett og slett etter når det kom til filmproduksjon :/

Men så plutselig skjedde det noe. Jeg vet ikke hva det var, men Max Manus i 2008 markerte et skille. Denne filmen var veldig bra, og jeg synes den er på et høyere nivå enn mange tidligere norske filmer. Og best av alt, etter 2008 har det kommet flere virkelig bra norske filmer. For å nevne noen: Kongen av Bastøy, Gåten Ragnarrok, Burning, Trolljegeren, Nokas, Hodejegerne og Kon-Tiki :)

I dag var det altså Bølgen sin tur, og den glir rett inn blant de virkelig bra norske filmene. Jeg satt nærmest i helspenn gjennom hele filmen, for den var veldig spennende. Tok meg selv i å sitte og holde pusten ved flere anledninger, og det hjelper godt med gode troverdige karakterer. Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp er virkelig gode i det de gjør.

Jeg sitter nå i etterkant igjen med tanken om at dette kommer til å skje en gang. Fjellet det er snakk om har en stor sprekk i seg som utvides med 15cm pr år. Det overvåkes kontinuerlig, og man vet at det vil rase. Bare ikke når!

Dette er en film jeg absolutt anbefaler å se!

 

#film #norsk #bølgen #anbefaling #tv #spenning #filmkveld #tips #filmtips #norskfilm #kvalitetstid #hverdag #interesse #bloggmag #blogglisten

Luke nr. 8 er åpnet :)

I dag ble kalenderåpningen noe forsinket siden 3åringen var fullstendig utslitt etter barnehagen. I dag hadde de vært på teater, og sett en juleforestilling. Noe som hadde vært veldig moro!

Hun sov hele veien hjem i bilen, og lå stille på sofaen og slappet av mens jeg lagde middag.

Etter middag ville hun så gjerne bade, så da fikk hun bade sammen ned pappaen, og lillebror var også oppi og hilste på før han ble lagt for kvelden. Det var utrolig stas!

Klokken gikk derfor fra oss med aktivitetskalenderen i dag, men vi åpnet den og avtalte at vi skal gjøre to ting på lørdag!

Dagens aktivitet skulle være lommelykttur ute i mørket, og jakte på spøkelser, troll og monstre i skogen. Det er hun selv som synes det er moro og jakte på disse, så da tenker vi bare "Hvorfor ikke?!" :) Bedre å ha en unge som vil jakte sånne ting i skogen når det er mørkt, enn en unge som er livredd for tilsvarende og ikke tørr sove.

Siden det ikke ble aktivitet i dag, legger jeg heller med et bilde fra forrige tur! Er helt tydelig en liten frøken som synes dette er veldig stas

#mammablogg #mamma #mammaliv #småbarnsliv #hverdag #jul #julekalender #advent #aktivitetskalender #aktivitet #barn #moro #glede #latter #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten #familie #foreldre

Kalender 7.desember :)

I dag åpnet vi pose nr 7 i aktivitetskalenderen. På lappen stod det at vi skulle lage marsipanfigurer :) Det var noe jeg tenkte kunne være litt spennende for 3åringen å få være med på.

Var innom på panduro for å kjøpe konditorfarge slik at vi kunne farge marsipan i ulike farger. Kjøpte rød, grønn og svart, for det er tross alt de fargene som er mest juleaktige.

Etter middagen var det bare å sette i gang! Og for noe klin, ikke rart det var populært ^^ Mens jeg satt og farget marsipan svart med engangshansker på, satt frøkna og trillet marsipan til slanger og monstre. Så noe spesielt med julemarsipan ble det ikke, og det var selvfølgelig mye mer populært å spise marsipanen enn å lage noe.

Dessverre gikk klokka fra oss, så vi fikk ikke laget så mye, men hun syntes det var veldig gøy, så dette er jo noe vi kan gjøre igjen flere ganger i tiden frem til jul :) Jeg har i alle fall lyst, for jeg synes sånt er gøy selv.

Vi fikk bare laget to ting i dag, og etter ønske fra henne måtte vi prøve oss på en Olaf-figur. Hun trillet kuler til kropp og bein, lagde og satte på knapper, og lagde pinnene til hår. Jeg prøvde meg på hodet, men vi konkluderte med at han ble litt rar :) Vi rakk ikke lage armer til han heller, men får se om vi får det til senere!

 

#mammablogg #mamma #barn #aktivitet #kreativ #kreativitet #DIY #julegodteri #marsipan #jul #jul2015 #advent #aktivitetskalender #kvalitetstid #hygge #kos #glede #panduro #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten #mammaliv #småbarnsliv #hverdag

Ikke bruk våtservietter hele tiden!

Har du noen gang tenkt over hva du vasker barnet ditt med? Det har jeg NÅ, etter å ha sett hva våtservietter faktisk kan brukes til! 

Våtservietter har blitt alle småbarnsforeldres beste hjelpemiddel de siste årene. Som oftest er det med en pakke i stelleveska eller veska, og er bare en armlengde unna om barnet skulle trenge et bleieskift, eller trenger å vaskes rundt munnen eller på hendene. For det er ikke til å overse at et barn vil søle når det spiser is eller andre ting som har flytende tilbehør, og babyer trenger bleieskift ved jevne mellomrom. Våtservietten er derfor veldig enkel å ha med seg, og siden det selges som et barneprodukt må det jo være bra å bruke?

Jeg har selv med våtservietter når vi er ute på noe, for JA, det er veldig enkelt å slippe å ta med seg tørre kluter, finne vann osv for å få vasket barnet. Men, jeg har nå lært meg at våtservietter ikke er noe jeg ønsker å utsette den ømfintlige baby/barnehuden for. Tidligere i år ble det gjennomført test av våtservietter fra forbrukerrådet, hvor Pampers bel stemplet som testens taper. Dette pga innhold av allergifremkallende parfymer, mens mange av de testede produktene inneholdt et konserveringsmidddel man skal være litt forsiktig med, phenoxyethanol. 3 av 9 våtservietter fikk kun grønne fjes, Natusan, Soft style og Nøytral. 

Natusan som reklamerer med å skulle være så ømfintlige, "extra sensitive wipes" er noe av det verste jeg har vært borti. Om 3åringen her kommer så vidt borti den kluten får hun store røde og hovne flekker i huden hvor kluten er borti. Hun ser ut som et fargekart, og det ser absolutt ikke bra ut! Det gjør ikke vondt, er ubehagelig eller klør etter hva hun selv fortalte, men når et barn som ikke har noen allergier får en slik reaksjon på et produkt blir jeg som mamma svært skeptisk!

Om ikke det var nok. Har du prøvd å vaske bort tørket/stivnet maling (vannfarger) fra hendene til barnet ditt med rent vann, eller såpevann? Da kan du skrive under på at det ikke er lett å få bort. Tar du derimot en våtserviett forsvinner det med en gang, du trenger ikke å skrubbe eller gni for å få det bort. Voksduken vår har fått misfarginger på seg pga malingen som ikke har vært så lett og få av. På moro testet jeg en våtserviett her om dagen, og malingen og misfargingene forsvant som ingenting! Har til og med vasket bort sprittusj fra pultplaten min med nettopp våtserviett! 

Har du fortsatt lyst å bruke våtservietter til vask av barnet hver dag? Vel, ikke jeg. Noe må de være tilsatt for å kunne vaske bort maling og tusj på den måten de gjør, og det kan neppe være bra for huden. Her går det i tørre engangskluter ved bleieskift hjemme eller om vi er på besøk hos familie. Våtserviettene er kun med for bruk når man ikke har andre alternativer, en slags siste løsning. Som forbruker er det viktig å være kritisk til bruk av produkter som er tilsatt kjemikalier, og i alle fall når det kommer til bruk på små barn!#mammablogg #blogg #mamma #barn #helse #våtservietter #hverdag #anbefaling #værforsiktig #kritikk #vask #hygiene #baby #foreldreogbarn #bloggmag #blogglisten

Julefin med julekalender hos Nelly <3

Ad-link

Har dere fått med dere at Nelly.com kjører julekalender med ulike rabatter hver eneste dag? Det fant jeg ut i går (ja, jeg er treig), og da var alt jeg hadde lyst på utsolgt allerede. I dag kjører de 30% på alle paljettkjoler, og dette er jo veldig populært nå i år. Måtte bestille meg en kjole selv, i håp om at denne sitter fint, og kan brukes i jula. Syntes den så så utrolig flott ut, så gleder med VELDIG til å få den i posten :) 

Produktlink:
Navy Paljettkjole

Link til dagens luke i kalenderen :)
Denne kalenderen har mange godt tilbud! Verdt å følge med på <3 Jeg kommer i alle fall til å gjøre det i håp om å komme over noen kupp!

#Nelly #Shopping #Julekalender #Nellyholic #kjole #mote #julekjole #nettbutikk

Andre søndag i advent <3

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede. 
De står og skinner for seg selv, og oss som er til stede. 
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.

Andre søndag i advent er snart over, og det har vært en fantastisk dag  <3 I dagens aktivitetskalender var det tur til Leos Lekeland sammen med 3åringens bestevenninne som stod for tur. Det har vært en hyggelig for både store og små. Jentene har fått løpt rundt for å leke som de ville, og vi voksne har vært sosiale. Vi endte med å være det i over 4 timer, og gjett om hun var sliten når vi dro hjem! Hun gjorde ikke stort annet enn å sitte stille og slappe av fra vi kom hjem til hun skulle legge seg. Helt ærlig så var det nokså behagelig, for etter å ha vært i all støyen i lekeland var jeg temmelig sliten i hodet. Nesten følelse av å ha bomull i ørene, så godt at det var rolig i huset :)

Jeg blir i veldig godt humør når jeg tenker på at det er 2. søndag i advent i dag, det betyr at det snart er julaften. Jeg gleder meg til jul og familietid, god mat, slappe av og ha mange hyggelige dager mot slutten av året. Det gikk opp for meg i dag at vi egentlig ikke har planlagt så mye når det kommer til hva vi skal gjøre, og når i jula. Jeg som også startet så bra meg julegavene, og hadde klar til 3 stk allerede i november har begynt å klø meg i huet og vet ikke hva jeg skal kjøpe til resten. Har dermed ikke fått kjøpt noe mer :( Er på tide å komme ordentlig i gang, for tiden frem til julaften kommer til å gå veldig fort.

Visste du forresten at advent fra gammelt av var en tid hvor man spiste mindre, da i hovedsak fisk? Dette for å bedre kunne nyte den fete maten man spiser på julaften. Det er til dette lutfisk- og rakfisklag kan spores tilbake. I dag er det derimot ikke snakk om så mye måtehold i adventstiden med julebord, det er blitt mer fråtsing og fest i stedet for. Dette var fra gammel av plassert etter julefeiringen, men siden julen har blitt fokus på familie, har fest festmåltider heller blitt flyttet over i adventstiden. 

#mammablogg #aktivitet #mamma #mammaliv #barn #jul #jul2015 #advent #søndag #helg #snartjul #kos #hygge #glede #funfact #historie #tradisjon

Dagens luke gir oss... :)

Det er søndag, og pose nr 6 er åpnet i aktivitetskakenderen til lillemor! I dag er det bedøk i Leos Lekeland som står for tur, og for å gjøre det enda bedre er bestevenninnen hennes også med!

Gjett om det var ei dom var glad da vi fortalte hva som skulle skje i dag! Først hoppet hun opp og ned i ren ekstase fordi vi skulle til Leos, og etterpå en ny rundr med hopping OG gledeshyl når hun fikk høre at venninnen skulle komme :) Jeg skulle virkelig ønske at jeg var barn igjen enkelte dager!

Håper alle får en flott søndag :)

 

#mammablogg #mamma #blogg #aktivitetskalender #aktivitet #barn #lek #moro #bevegelse #iform #foreldreogbarn #lekeland #leoslekeland #bloggmag

5. desember, og ny luke er åpnet :)

Dagen har i og for seg vært ganske rolig, men har ting gikk ikke akkurat etter planen med hva som egentlig skulle gjøres i dag. Jeg skulle f.eks på julebord med jentene på klinikken jeg jobber i kveld, hvor vi skulle se forestillingen "St. Lilleborgs Hospital", etterfulgt av 4-retters på SüdØst. Jeg ligger rett ut på sofaen etter en nokså tøff dag, men det kommer seg, alle dager som småbarnsmamma kan ikke være en dans på roser :)

I dag åpnet vi kalenderen noe tidligere på dagen siden det er lørdag, og dagens pose i aktivitetskalenderen ble åpnet etter lunsj. Dagens aktivitet var å lage engler. Hadde kjøpt inn filt, vattkuler, hår, og glitter til å lage dorullengler, og på Panduro hadde jeg kjøpt engler som man kunne male og sette sammen, med små bjeller på :) I tillegg laget jeg en papirstjerne for å friske opp i gamle kunster. Kunne dette veldig godt da jeg var mindre, men etter noen år uten å ha prøvd er det rart hvor mye man har glemt. Kom heldigvis fort inn i det igjen. Har kjøpt inn så jeg kan lage i flere ulike størrelser, for synes disse stjernene er veldig fine.


Dette tok litt tid siden vi måtte vente på at limet skulle tørke, men det var veldig gøy når vi først kom i gang. Det er jo begrenset hva hun klarer alene siden hun bare et 3 år, men jeg synes hun er veldig flink når hun får litt veiledning. Hun hadde selv på lim på dorullen, og rullet på filten. Jeg hjalp til med å klippe av det som ble til overs, og hadde på lim langs ene kanten, hvor hun selv festet hodet. Håret fikset vi sammen, og så ville hun veldig gjerne ha et rosa glitterhjerte på engelen sin, så det måtte hun jo få <3

Papirstjerne var det bare jeg som lagde, for det skjønner jeg blir litt vel avanserte for 3åringen, så det prøvde jeg meg på alene. Synes de er så utrolig fine, og man kan lage de i akkurat den størrelsen og fargen man ønsker. Eneste man trenger er 4 lange papirstrimler i lik størrelse, og oppskriften for å lage de. Jeg har kjøpt ferdige strimler på Panduro med motiver fra Frost for å pynte opp litt på rommet til jenta vår før jul :) 

Nå går resten av kvelden med på å se på film og spise litt godteri. Det er jo tross alt lørdag :) Var og handler på Coop Extra i dag, og der solgte de yndlingsjulegodtet mitt for 10 kr pr pakke :) Kan ikke overse et slik tilbud når de til vanlig koster rundt 40 kr! Håper dere har en super lørdagskveld! #mammablogg #mamma #barn #jul #adventskalender #aktivitetskalender #julekalender #aktivitet #engler #julepynt #DIY #papirstjerner #oppskrift #tips #panduro #3åring #snartjul #hobby #nidar #marsipan #julestemning #hjemmelaget #blogglisten #bloggmag #foreldreogbarn #familie #kvalitetstid

Følg meg :)

Jeg har opprettet egen facebookside hvor jeg legger ut alle nye innlegg, samt bilder og andre ting jeg finner interessant.

I tillegg har jeg en konto på Instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen :)

Link til Facebooksiden min!

Link til meg på Instagram!

Om du ønsker å søke opp direkte kaller jeg meg Vetstudentmamma på begge steder :)

Håper å se DEG der! Ha en flott lørdagskveld :)

 

#blogger #mammablogger #student #mamma #følgmeg #lesere #bloggmag

Dag 4 er unnagjort, og for en dag <3

I dag har det vært mye juleforberedelser for 3åringen :) Det hele startet med juleverksted i barnehagen for barn og foreldre fra kl 15-16.30. Her var det laget til for flere ulike aktiviteter. Ett bord var laget til for å lage julekort med glitterlim og ulike paljetter, ett bord var for å lage julelenker, og et tredje bord var for å lage dorullnisser. Vi fikk så vidt kommet oss gjennom alle de ulike aktivitetene mens vi var der, avbrutt av litt dans og andre ting hun heller ville gjøre. Har jo full forståelse for at det blir kjedelig for en 3åring å sitte stille så lenge, så syntes hun var veldig flink.

Hun og faren fikk laget noen dorullnisser, en vanlig, og en monsternisse (skal sies at hun er litt over middels interessert i monstre og spøkelser om dagen), mens jeg var med og lagde julekort og papirlenke. Det ble også servert pepperkaker og gløgg/saft, så det var riktig så koselig :) Hun hadde også vært så heldig at det var hun som fikk trekke i kalenderen i barnehagen, så hun fikk med seg et pepperkakehjerte men tallet 4 på :) Alle barna på avdelingen hadde vært enige i at de ville ha pepperkakekalender, så de lagde pepperkaker til dette i forrige ute.

Vel ferdige i bhg bar det på butikken, og utnyttet priskrigen som foregår mellom butikkene Kiwi, Extra og Rema1000. I dag ble det risgrøt, eller som 3åringen sier: Nissegrøt til middag. Når det koster 2 kr for 450 g Risgrøt fra Fjordland synes jeg det er helt greit å slå til . Skal sies at det var ikke risgrøt på Rema 1000-butikken jeg først var innom, men på Coop Marked fant jeg samme grøten til 4 kr i stedet. Så det er et tips i de travle dagene frem mot jul, eller til bruk i riskrem. Holdbarhetsdatoen er ute i januar, så har man plass er det bare å kjøpe :) Kjøpte også 0,5 l Tomtegløgg til 2 kr+pant. Tenkte å lage til når vi skal pynte juletreet senere i mnd.

Andre produkter som kan nevnes i denne priskrigen er: Pepperkaker, ulike typer ned i kr 1,50, Nora Surkål kr 1 (dette er det jo mange som bruker nå mot jul, så greit å kjøpe mens det er billig), marsipan, rødkål og julepølse :) Det er bare å ta turen innom de ulike butikkene og ta en titt på prisene :) Julebrusen skal også være billig om dagen, sett den ned i 6kr/flaske + pant.

Etter vi hadde spist middagen i dag var det rett bort og åpne ny pose i aktivitetskalenderen. Dagens lapp fortalte at i dag skulle vi prøve å lage pastaengler :) Husker selv at vi laget sånne da jeg var liten (noe eldre enn hun her vel og merke, men tenkte at med litt samarbeid kommer man langt)!

Så her var det bare å finne frem alle de ulike typene pasta vi trengte + ris. Det man trenger for å lage slike er: rørpasta (penne), sløyfepasta (farfalle), riskorn + evt makaroni + spagetti, vattkuler i riktig størrelse (ca 12 mm), lim, opphengstråd og srayfarge (gull og sølv). Jeg var og kjøpte limpistol til dette for da er jeg sikker på at det blir sittende ordentlig sammen. 

Bildet over her er temmelig beskrivende på hvordan det hele settes sammen. Eneste forskjellen vi gjorde var at vi hadde på lim på hodet, og dyppet i riskorn til hår. Hvis man setter makaronien mer samlet kan man også bruke spagetti til lys mellom de. Vi fikk ikke til dette i dag, for rørpastaen vi hadde var så liten, så om du skal kjøpe det pass på at det er den størrelsen du ser på bildet over her. Men vi fikk laget noen søte miniengler. 

Vi satte oss ned alle sammen og laget noen engler etter middagen. Noe som var veldig hyggelig <3 Og vi fikk laget noen engler. De ligger nå til tørk, og skal etter hvert sprayes med gull eller sølvfarge, og så kan de henges opp på juletreet. Vil tro 3åringen synes det blir veldig stas og henge opp noe hun har laget selv.

#mammablogg #mamma #aktivitet #DIY #pastaengler #julepynt #barn #kreativ #kos #hygge #familie #jul #juleverksted #dorullnisse #papirlenke #panduro #hobby #hjemmelaget #glede #kvalitetstid #advent #julekalender #aktivitetskalender #bloggmag 

Og bak luke nr 3 finner vi...

Etter jeg hadde hentet eldste i bhg i dag, og vi omsider kom oss hjem, var det rett bort og åpne posen i aktivitetskalenderen. Det er helt tydelig at den var en hit, og det er jeg veldig glad for <3 Hun synes det er utrolig gøy at vi gjør noe sammen, og har egentlig ikke lyst å stoppe. I dag var det veldig kjedelig å måtte legge seg, selv om det var gått en time over leggetid.

I dag var det på planen å lage julepapir. Startet med å legge en voksduk på stuegulvet, rullet ut gråpapir, og tapet det fast i endene. Gikk og hentet maleskrin, fingermaling og tegneblyanter. Så fikk hun lov å bestemme hva vi skulle gjøre. Var helt tydelig at det var maleskrin og pensel som var tingen i dag, og det var bare å sette i gang! Tror vi satt og koset oss og malte i 1,5 time, og hun smilte og var superhappy fra vi startet til vi var ferdige.

Tanken var i utgangspunktet og male/tegne på gråpapiret, og kanskje bruke det til å pakke inn julegaver, men hun ble så fornøyd med resultatet, at jeg ser for meg at det ender med å henges på veggen på rommet hennes. Var i alle fall et stort ønske om det i dag, og så gleder hun seg STORT til å vise resultatet til pappaen i morgen <3 Her endte det opp med engler, blomster, Mike og Sullivan fra Monsters Inc, hjerter, stjerner og håndavtrykk. Og hun skrev navnet sitt for første gang!!! HURRA!! Superstolt mamma her i kveld :D

En ting jeg har funnet ut ila disse 3 første dagene av desember, er at det kommer til å bli aktivitetskalender i årene som kommer også! Det er helt tydelig en type kalender som skaper masse glede, og gode minner. Og alt i alt er det jo nettopp det førjulstiden, og julen, handler om! 

#mammablogg #mamma #barn #3åring #aktivitetskalender #julekalender #kvalitetstid #maling #aktivitet #moro #hverdag #glede #inspirasjon #tips #hverdagslykke #familie #foreldreogbarn #bloggmag #lykke #jul #advent

Barneklær skal kunne brukes!

Barnet ditt har fått nye klesplagg, blir kjempeglad og vil bruke de med en gang. Du synes dette er veldig bra, for barnet viser stor glede i hva det nettopp har fått, og du vet jo selv hvor ålreit det kan være å få noe nytt. For barn virker det nesten som det er en slags forelskelse inne i bildet. De får noe nytt, det skal brukes med en gang, og du må vaske klærne etter de har lagt seg for at de skal være klare til dagen etterpå. Klærne MÅ jo brukes hver eneste dag! Så ser du på vaskelappen, og der står det med svart på hvitt. "Må håndvaskes!"

Hva er greia med det? Er det ikke meningen at barnet skal bruke klærne? Et barn blir tross alt skittent i løpet av en dag, i alle fall de barna som får lov å utforske og være kreative. Det er ikke én dag 3åringen her ikke har sølt noe, kommet borti noe, eller har klint noe på klærne sine. Samme om det er mat, jord, maling eller noe annet. Neglene har svarte renner under seg etter dagens aktiviteter, og håret er bustete. Men klærne, nei de kan ikke vaskes ordentlig. Hvorfor lager kleskjeder klær som ikke tåler å vaskes ordentlig? Er det for at vi skal bruke mer penger, og heller kjøpe nytt når det første blir ødelagt pga feil vasking i håp om å få klærne rene?

Jeg har nå vært mamma i snart 4 år, og det er overraskende mye klær som ikke kan vaskes i maskin. Som om ikke hverdagen som småbarnsforeldre er hektisk nok fra før!? Dette gjelder ikke bare hverdagsklær, men kjoler, kostymer, og ikke minst bamser. Mange barn får seg sin egen favorittbamse, og klarer ikke å sove om denne ikke er til stede. Jeg husker det selv fra jeg var liten. Foreldrene mine var i syden, og jeg var igjen hos mormor. Bamsen min var glemt igjen i huset vært, og dette fant vi ikke ut før jeg skulle legge meg. Endte opp med masse grining fra min side, og siden mormor var så utrolig snill, satte hun seg i bilen og reiste for å hente den til meg. Med bamsen vel på plass sovnet jeg med en gang. Slik er det i huset her nå også! 3åringen har en bamse hun fikk på sykehuset et par timer etter hun ble født. Denne MÅ være med over alt, og det sier seg selv at denne bamsen blir møkkete. Denne kan kun håndvaskes pga fyllmassen, noe som gjør at når den vaskes må den henge lenge til tørk. Har flere ganger måttet ty til hårføner for å få den "tørr nok" for å bli med i senga på kvelden.

3åringen her er så heldig at hun har to tanter som jobber i klesbutikker for barn. Den ene jobber ikke så langt unna hvor vi bor, mens den andre jobber på klesbutikk i Australia. Hun i Australia kjøper og sender utrolig mye flotte klær til barna, og når det kommer pakke står 3åringen bare og tripper. Kjempespent på hva som er innholdet. Vi har fått så mange flotte kjoler til eldste, noe som passer supert siden hun elsker å ha på seg kjoler og å kle seg ut! Men, også her seg man det samme. Klærne kan ikke vaskes på annet en "cold wash". Først lurte vi litt på om barna i Australia ikke ble møkkete, men ser jo at det er mye av det samme her i Norge også. 

Så da sitter vi her da, med en haug av klær som helst ikke skal vaskes i maskin. Penkjoler, biekostyme, piratkostyme, enkelte bruksklær, og bamser. Tydeligvis ikke ment for å brukes av et barn. Vi har løst det hele med å vaske på finvask i maskinen, litt med holdningen "går det så går det", og heldigvis har det hittil gått veldig fint. Men, jeg skjønner det virkelig ikke... Hva de tenker på de som produserer klærne?

Min mening er at barneklær skal kunne brukes. Man skal ikke være redd for at de blir skitne (for det blir de), og de bør tåle å brukes av nettopp et barn! 


Har du opplevd dette? || Hva mener du?#mammablogg #mamma #mammalivet #småbarnslivet #klesvask #barneklær #vask #familie #møkk #skitt #klær #barn #hverdag #irritasjon #frustrert #dritt #kjipt #familieliv 

Julemarked i Oslo!

I går skulle vi egentlig ut for å handle limpistol og det siste til å lage masse julepynt, men vi kom raskt til enighet om at vi holdt oss inne! Ingen av oss ville ut i regnværet.

I dag var det bare å komme seg opp tidlig, for det er tur i bhg. Hele barnehagen skal samlet dra på Julemarkedet i byen, og det måtte jo 3-åringen få være med på! Gikk selv gjennom der etter leveringen, og det var veldig fint og hyggelig satt opp :) Det er tydelig lagt mye mer arbeid og planlegging en tidligere år, bare se på bildene. Kom faktisk i riktig julestemning der jeg ruslet <3

Så bar turen rett på Panduro! Her fikk jeg kjøpt de siste tingene til de ulike aktivitetene vi skal ha. Limpistol, englehår, filt, opphengstråd, strømpebånd til luer m.m! Jeg gleder med allerede til å komme i gang :)

På vei til bussen stoppet jeg og minsten en liten stund på minikonsert med Lars Lillo Stenberg utenfor Oslo S. Kunne dessverre ikke stå så lenge siden bussen kom, men ble i godhumør av å høre han synge "Smak av honning"! :)

Ha en flott torsdag! Nå er det snart helg igjen :)

 

#mammablogg #mamma #jul #advent #juleforberedelser #julemarked #oslo #panduro #hobby #julepynt #shopping #musikk #konsert #larslillostenberg #stemning #julestemning

Luke nr 2 er åpnet :)

3åringen var veldig spent på hva som var i aktivitetskalenderen sin i dag, og jeg var veldig spent på om hun ville synes det var like moro i dag som i går!

I dagens pose var det en lapp hvor det stod at vi skulle spille spill sammen :) Jeg trengte ikke en gang å lese hva som stod på lappen, hun bare så på lappen, smilte fra øre til øre og sier: "Vi skal spille spill mamma!" Etterfulgt av et gledeshyl! Før jeg rekker å spørre hva hun vil spille har hun skrudd av tv'n og er på vei bort i hylla for å finne spill. Med andre ord, dagens luke var også en suksess!

Under middagslagingen, og mens hun så på Julekongen, fikk jeg også stekt opp 4 kg medisterfarse. Så nå er middagen for i morgen allerede bestemt, samtidig som fryseren er full av medisterkaker. Ikke jul uten medistermat <3

#mamma #mammablogg #barn #3åring #jul #julekalender #advent #ventetid #førjulskos #glede #hverdag #småbarnsliv #mat #julemat #aktivitetskalender #spill #kvalitetstid

Ikke mye julefølelse...

Våkner opp, og blir kjempeglad! Det har faktisk kommet snø i natt, men det er en kortvarig glede. Gradestokken kryper fort over på plussiden, og snøen smelter :/ Det er jo ikke slik det skal være i desember! Plussgrader og regnvær... Må si jeg gleder meg til å flytte lenger nord i landet. Selv om det ikke gir noen garanti, øker det i alle fall sannsynligheten for snø!

Vel, får bare klamre seg til pynten innendørs og lukke øynene for hva som skjer ute. Det er jo kjempekoselig med alt lyset man henger opp på denne tiden. Kjenner det drar frem litt av gleden jeg hadde som barn, men bare litt. Er oppvokst på fjellet, så er vant med mengder snø på vinteren. Nå er vel egentlig det en av de få tingene jeg savner ved det stedet, for det er mye som ikke er positivt ved å bo på et så lite sted.

I dag blir en rolig dag! Skal gjøre litt forberedelser til jul og til innholdet i aktivitetskalenderen. Så på planen står å kjøpe limpistol på Panduro, og å steke opp medisterkaker! Det er jo ikke jul uten medisterkaker <3

#jul #desember #mamma #mammablogg #hobby #panduro #advent #juleforberedelser #mat #interiør

Dagens kalender :)

Første luke i kalenderen er åpnet, og det virket som det var en suksess :)

På lappen i dagens pose stod det: "Skrive ønskeliste til Nissen"! Frøkna ble veldig glad siden det var bilde av nissen på lappen, og etter at hun hadde snakket ferdig satt vi med en ønskeliste på 7 gjenstander.

Ett av ønskene vet jeg at blir oppfylt, og det er kamera. Hun får nemlig det av oss i år siden hun alltid vil bruke kameraene våre for å ta bilder. Da kan hun få ta de bildene hun vil, og vi kan putte de over på iPaden slik at hun kan se på de når hun vil :) Tror det kommer til å bli en suksess!

Det er helt tydelig at det er en gjenstand som topper ønskelisten hennes, og det er FurReal Friends, en lekehund (mops) som lager lyd og andre ting. Tror hun nevnte den minst 5 ganger mens ønskelisten ble skrevet.

Det var en veldig spent 3åring som la seg i kveld, spent på hva morgendagen vil bringe :)

#mammablogg #mamma #barn #småbarn #3åring #jul #kalender #julekalender #spenning #forventning #desember #hverdag #glede #småbarnsliv #familie

Det er 1. desember i dag \o/

Første dag i årets siste måned er her, og markerer nedtellingen til julaften. Jeg kjenner at jeg blir i godt humør bare av å tenke på det :D Dessverre er det veldig lite ute som minner om at det er desember. I Oslo i dag er det plussgrader og helt fritt for snø, noe som gjør at jeg gleder meg til det blir mørkt ute. Da slipper jeg å se at det ikke eksisterer snø, og kan kose meg med hvordan det ser ut inne i stedet.

I dag skulle samboer levere i bhg siden han har møte på andre siden av byen hele dagen. 3-åringen måtte derfor vekkes i dag tidlig, og var ikke så veldig fornøyd med det. "Mamma, hvorfor må vi stå opp så tidlig? Jeg er trøtt og vil sove mer!" Etter en helg med to små som har våkner relativt tidlig, var det godt å komme hjem og se at de sover mye bedre med en gang. Merker på de at de sover mye bedre når vi er hjemme, men sånn er det jo med oss voksne også. Man sover best i sin egen seng. Heldigvis gikk det ikke lang tid før hun kom på at det stod pakke fra farfar og dama hans på spisebordet oppe. Hun brøt seg ut av senga, fikk på seg klær og løp opp trappa. 

Jeg kjente at jeg ble litt misunnelig på henne på grunn av all entusiasmen og spenningen. Tenk å fått være barn igjen, om så for en dag! Jeg skulle benyttet hvert eneste sekund til å ha det gøy, utforske ting man ikke vet hva er, og kose meg med følelsen av å ikke ha mange bekymringer. 

Vel oppe på stua fant vi tak i pakken, og hun rev av papiret i full fart!. Inni pakken var en adventskalender, og ikke en hvilke som helst kalender. Hun hadde fått en Frost-kalender. Jenta hoppet opp og ned på stolen i ren ekstaste. "Se mamma, se pappa! Se hva jeg har fått!!!" Vi fikk åpnet den, og fant ut at vi skulle åpne første luke før hun dro til barnehagen. Vi lette frem luke nr 1, og bak denne luken var en liten Olaf-figur. "Se, jaaaa, det er Olaf! Se da mamma!" Jeg så alt sammen siden jeg måtte hjelpe henne med å få tak på luken, men det enste hun ikke der hun satt. Så utrolig glad og fornøyd. Nå sitter jeg her og venter på å dra i bhg for å hente henne, for når vi kommer hjem skal første posen i aktivitetskalenderen åpnes :) I dag skal vi skrive ønskeliste til nissen!Minsten våknet ikke før nærmere kl 10 i dag, så har fått lest litt i dag (til en forandring). 

 

#mammablogg #mamma #blogg #barn #jul #kalender #julekalender #glede #hverdag #desember #familie #stemning 

EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits