Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Alle er ikke glad i nyttårsaften :(

Nyttårsaften er den dagen veldig mange gleder seg til på denne tiden av året. Markeringen av enden på ett år, og begynnelsen på det neste. Man samler seg med venner eller familie for fest, kos og moro, og selve overgangen blir markert med nyttårsraketter. Hvor mange ganger har du ikke stått ute og sett på de og kommentert "Wow, den raketten var råfin!?" Ja, det er en veldig fin kveld for de fleste mennesker, men dessverre er ikke alltid våre firbeinte venner like glade i denne dagen.

Nyttårsaften er en slitsom og ubehagelig dag for mange husdyr, og kan utløse stress, skader eller at dyret blir skremt, løper sin vei og blir borte. For enkelte er denne dagen rett og slett veldig skremmende. Hundene har 4x så god hørsel som oss mennesker, og katter enda bedre, så det er forståelig at de kan ble skremt. Katter som er ute kan bli så redde at de løper langt avgårde og roter seg bort, og kaniner kan oppleve dødsangst som følge av lysglimt og smell fra rakettene.

Dyrene viser redsel på ulike måter. Mens noen blir så redde at de gjør fra seg innendørs, prøver å gjemme seg eller prøver å stikke av, kan andre bli veldig klengete, og skal helst sitte akkurat hvor du er. Hundene begynner gjerne å pese som en følge av at de blir stresset. Katter er veldig flinke til å gjemme seg, så det er for eiere veldig vanskelig å se at de er redde.

Det er veldig viktig å hjelpe dyrene så godt vi kan gjennom denne kvelden. Fra naturens side er de fleste familiedyrene byttedyr, og instinktene deres sier derfor at de skal rømme unna med en gang de opplever fare.

Det er veldig lurt å venne dyrene til lyden av raketter fra de er små. Du kan spille av fyrverkerilyder ved jevne mellomrom fra høytalere i huset. På DENNE siden kan du laste ned slike lyder. Start med lydene lavt og øk volumet etter hvert som dyret venner seg til lyder. Det er veldig viktig og bruke god tid, og å være tålmodig.
Du bør starte tilvenningen til nyttårsaften i god til før selve dagen. Gjerne 2-3 uker før. Vær også veldig OBS på barn rundt dyret i denne perioden. Blir dyret redd kan det i ren refleks forsøke å bite for og beskytte seg selv.

Her er noen tips for selve dagen:

 • Ikke la dyret være alene hjemme om det viser frykt for høye lyder eller fyrverkeri.
 • Vær sammen med dyret.
 • Ikke ta  hunden med deg ut for å se på fyrverkeriet om den er redd.
 • Pass på at dyret ikke kommer seg ut.
 • Hold dere innendørs, og luft hunden i god tid før det smeller. Ha hunden i bånd, og gå gjerne en lang tur slik at den er sliten til kvelden.
 • Kan være lurt å lage et sted dyret kan gjemme seg, et sted den føler seg trygg. Gjerne med tildekkede vinduer så lysglimt fra ute ikke kommer inn.
 • Prøv med avledning. Ha på radio eller musikk med litt høy lyd. Kan hjelpe også med lek eller godbiter.
 • Viktig at du ignorerer lydene hunden lager, og ikke trøster den. Begynner du å trøste vil det gi en forståelse av at det faktisk er noe å være redd for. Snakk vanlig til den, vær blid, og forsøk å gjøre vanlige ting på vanlig måte.
 • Gi gjerne mat litt sent, for en mett hund faller lettere til ro.
 • Har du mulighet er det veldig positivt å la dyret være sammen med andre dyr som ikke er redde.
 • Pass på at katten er inne. Hold den gjerne inne fra dagen før, for mange begynner å skyte opp raketter tidligere på dagen.
 • Har du kaniner som pleier å være ute bør du ikke ta de inn i huset, men ha de inn i en garasje eller lignende som ikke har så høy temperatur. Dette fordi kaniner er veldig følsomme for temperaturforandringer. De bør absolutt tas til et sted hvor det kan skjermes for lysglimt og støy, for stresset det medfører kan gi fatale konsekvenser. I verste fall kan de dø av sjokk.
 • Dersom ikke noe tilvenning eller andre tips hjelper, og dyret er veldig redd, kan man få kjøpt beroligende midler hos veterinær. Det finnes flere løsninger som kan dempe dyrets angst, her kan fôr med beroligende effekt, feromonbehandling og medisiner nevnes.
  RÅDFØR DEG ALLTID MED VETERINÆR FØR DU STARTER MED SLIKE PRODUKTER.


Ulike produkter som man får tak i hos veterinær:

 • Adaptil/D.A.P: Dette er et beroligende feromon til hund. Det finnes som diffuser som du putter i stikkontakten hjemme, som spray eller som halsbånd. Dette er et hjelpemiddel for å redusere stressnivået til hunden, og kan dermed være med på å gi hunden følelse av ro og tilfredshet. Det er et luktfritt signalstoff som hverken virker sløvende eller bedøvende. Stoffet benytter hundens egne duftstoffer, og ha samme egenskap som hundens naturlige feromoner.


 • Feliway: Tilsvarende produkt som over, bare til katt.
  FEROMONER BØR STARTES OPP MED 14 DAGER FØR FOR BEST EFFEKT!


 • Spesialfôr: Her kan f.eks CALM fra Royal Canin nevnes. Dette skal hjelpe hunder og katter til å håndtere stressende situasjoner, og bidrar til å forebygge stressrelaterte plager o fordøyelsessystemet, huden og urinveiene. Ideelt sett bør dyret fôres med CALM i 10 dager før en periode som kan være spressende. • Om ikke noe av disse har noen effekt kan det være lurt å snakke med veterinær om angstdempende medisiner. Unngå sløvende midler, for dyrene vil da høre like mye OG være like redde, men de er for sløve til å vise det. Medisinene bør startes opp med å testes rundt jul, slik at man vet hvilke dose som trengs, og evt bivirkninger som dukker opp. Da har man mulighet til å kontakte veterinær i romjula for å gjøre dette på mest mulig riktig måte for dyret.

Så helt til slutt vil jeg komme med noen oppfordringer til alle dyreeiere nå som det går mot jul:

 • ALDRI gi kjæledyr medisiner uten å ha konsultert med veterinær først.
 • IKKE gi dyrene julemat! Dette er fet og salt mat, og kan gi mange mage-tarmproblemer med diarre, oppkast, og i verste fall forgiftning.
 • IKKE gi bein til hunden din, i alle fall ikke om den ikke er vant med det fra før. Uansett ikke gi bein fra fugl (kylling/kalkun).
 • IKKE gi sjokolade, druer og rosiner! Dette kan være giftig for hunder selv i små mengder.


Håper alle får en flott jule- og nyttårsfeiring når den tid kommer, og ta god vare på både hverandre og deres firbeinte venner :)

 

#dyr #jul #julemat #nyttårsaften #stress #angst #redsel #frykt #tips #anbefalinger #oppfordringer #raketter #hund #katt #kanin #produkter #behandlingavdyr #dyrebeskyttelsen #veterinær #side2 #nettavisen

En oppfordring i kulda!

I dag vil jeg starte dagen med å videreformidle et budskap, et VIKTIG budskap, fra Dyrebeskyttelsen. Nå som kulda setter inn er det viktig og passe ekstra godt på dyrene sine!

Mange er av den oppfatningen at katter klarer seg fint ute på vinteren, og at de ikke trenger å komme inn hele tiden. Dette er FEIL! Katter er svært utsatt for å få frostskader når de blir gående ute. Jeg kommer aldri til å glemme ene katten som ble levert på ene klinikken jeg har jobbet på vinterstid. Denne hadde blitt funnet ute, og ingen visste hvem som eide den. Siden den hadde blitt observert i samme området over tid, var det heldigvis noen som var snille nok til å ta den med til nærmeste veterinær for å sjekke ID-chip. Denne katten var heldig, for den var av de som er ID-merket, og vi fikk tak i eierne som bodde et stykke unna. De gav oss lov til å behandle og undersøke katten, og den hadde det ikke bra etter å ha vært ute.

Tuppene på begge ørene var såpass skadet av kulda at denne katten etter all sannsynlighet kom til å miste deler av ørene sine. Den måtte også få plastret poter pga åpne sår mellom tråputene, samt at den måtte settes på væskebehandling. Katten var rett og slett dehydrert etter å ha gått ute uten tilgang på vann. Det mange kanskje ikke vet er at pelsen til kattene ikke er laget for å være ute i kulde over tid. Dette gjør at den beskytter dårlig, og at mange katter liker derfor å holde seg inne ila vinteren. Det eneste som virker interessant er å ta en liten tur ut for å gå på do, men så kommer de inn igjen og krøller seg sammen foran peisen.

Så jeg vil oppriktig be alle om å passe ekstra godt på kjæledyrene sine i vintersesongen, og skulle dere oppdage at en katt oppholder seg ute på samme sted over tid, ikke nøl med å ta kontakt med veterinær for å få sjekket om katten er ID-merket. Dette koster det ingenting å få sjekket på veterinærkontoret, og er derfor en veldig snill og enkel ting man kan gjøre for dyrene. Andre ting du kan gjøre er å henge opp plakater i nærområdet, legge ut i sosiale medier e.l, for kanskje er det noen andre i nærheten som kjenner til katten du har funnet.

Pass også på at dine egne katter er ID--merket, dette er en fin måte å komme i kontakt med deg som eier skulle katten ta seg en oppdagelsesferd. Katter kan nemlig vandre langt av sted om de først kommer på avveie, og uten merking er det ofte umulig å finne igjen eier.

Ønsker du å lese mer om kjæledyr og kulda kan jeg anbefale flg:

 

#vinter #dyr #kjæledyr #katt #kulde #Dyrebeskyttelsen #dyrehelse #helse #dyrevern #hund #kanin #frost #mening #informasjon #oppfordring

Syke Menneske! Hva får noen til å drepe dyr?

Egentlig har jeg tatt kvelden, og har lagt meg. Men, som en fast rutine pleier jeg å bla gjennom nettavisene før jeg legger meg til å sove.

I kveld var det en overskrift som fanget oppmerksomheten min hos VG: "Tiltalt for brutalt kattedrap"! Jeg har alltid hatt et godt forhold til dyr, og for meg er det helt uforståelig at noen klarer å være slem mot et dyr. Da tenker jeg også på ting som å slå, skade, sparke etc også, det å drepe er tross alt ekstremtilfellene.

Dette er altså en 19åring som har tatt med seg en katt hjem, kvalt den til tunga ble blå og den tisset ut seg, brekt nakken bakover så den fikk krampet, kuttet strupen, og til slutt kuttet av hodet og flådd den! Syke syke menneske, hva faen er galt med folk som får de til å gjøre noe sånt?!

I videre avhør skal han ha forklart at han hadde dragning mot å drepe jenter og unge kvinner. Det er så utrolig bra at dette mennesket er blitt tatt, og at han kanskje kan få den behandlingen som trengs for å forhåpentligvis bli frisk. For det er helt tydelig at dette ikke er et friskt menneske. Et friskt menneske ville ikke gjort noe sånt!

Tenk hvis han ikke hadde blitt tatt? Hva da? Det sies jo at de som dreper dyr etter hvert vil gå over til å drepe noe større, og da gjerne mennesker. Og denne personen har jo nå innrømmet at han hadde ønsker om å drepe nettopp mennesker :/

Denne personen må jo nærmest være psykotisk, og jeg synes det er bra at han har sittet i varetekt siden august. Det at han ikke har hatt mulighet til å gjøre mer skade på noe/noen.

Jeg har ikke respekt for mennesker som ikke behandler dyrene bra. Det verste jeg ser er mennesker som slår etter/sparker etter dyrene sine i sinne. Hva har dyret gjort for å fortjene slik behandling? Ingenting! Dyr er fysiologisk satt sammen på samme måte som oss mennesker, og selv om de ikke har like utviklet hjerne som oss, har de likevel evne til å føle, bli lei seg, glade etc.

Merker bare hvordan kattene våre oppfører seg når vi har vært borte en dag eller to. Da kommer de og møter oss i døra, mjauer masse, og vil ha masse kos og oppmerksomhet. Tenk at noen føler trang for å skade, og i verstefall drepe uskyldige dyr. For det er nettopp det er dyr er.

Dyr er en stor del av mitt liv, og jeg driver allerede nå og lærer barna mine at de skal være snille med dyr, og behandle de med respekt. Det er en veldig viktig egenskap de vil ha med seg videre i livet, for dyr er fantasktiske venner :) De er trofaste, tilgivende og alltid der. Barn lærer av sånt, så her i huset er dyrene en del av familien.

Artikkelen hos VG kan leses i sin helhet HER!!

#blogg #nyheter #dyr #katt #drap #politi #VG.no #VG #dyrevern #sint #bloggmag #blogglisten

Høst for dyreeiere er synonymt med RØYTING! Hva gjør man?

Det er høst, og for mange dyreeiere er dette synonymt med røyting. Man møter kanskje på hybelkaniner av pels på størrelse med fullvoksne kaniner som kommer rullende over gulvet, og man finner hår over ALT. Til tider kan man nesten tro at man har et ekstra kjæledyr i hus! Ja, da lurer man på hva man kan gjøre for å minske problemet.Jeg kan starte med å si at det finnes ingen vidunderkur mot røyting, men det er flere ting man kan gjøre for gjøre problemet så lite som mulig. Har tenkt å ta for meg nettopp dette her :)

Røyting er en helt naturlig del av hunden og katten. Hårveksten har flere ulike faser, hvor røytingen er siste del. I utgangspunktet er røytingen dyrets måte å tilpasse pelsen til sesongen, og prosessen er styrt av dagslys og temperatur. Nå i dag er hundene og kattene våre blitt en så stor del av familien, at de benytter store deler av tiden inne sammen med oss mennesker. Dette gjør at de ikke nødvendigvis har så markante røyteperioder, men at de i stedet feller noe pels jevnt gjennom hele året.

Ekstra røyteperioden kan oppstå, og da ofte en stund etter sykdom, i forbindelse med løpetid, drektighet og dieperiode. Under drektigheten blir kroppens nivåer av hormonet progesteron høyt. Dette stimulerer hårets vekstfase, og holder samtidig igjen hår som egentlig skulle vært i røytefasen. Et resultat av dette er at mange hår kommer i røytefasen samtidig når kroppens hormonnivåer går tilbake til normale etter fødsel. Etter fødselen går kroppen inn i en fase hvor energi og proteiner går til melkeproduksjon fremfor å gå til hårene, så pelsen vokser ikke så mye som vanlig. Dette skjer faktisk hos mennesker også, og du kan lese alt om mine opplevelser rundt dette HER.

Dersom det plutselig setter inn en kraftig røyteperiode er det viktig å legge merke til om hunden eller katten din er frisk ellers. Spiser og drikker den som normalt? Har han/hun begynt å klø en del? Hvordan ser pelsen ut generelt?

En frisk hund eller katt har stort sett veldig fin, blank og glansfull pels. Har det plutselig oppstått voldsom røyting kan dette være symptom på mye, da særlig om dyret i tillegg klør og slikker seg mye i pelsen. Skjer dette bør man ta kontakt med veterinær. Det samme gjelder dersom områder hvor det mistes pels forblir hårløse over tid, siden dette kan være antydning på hormoner som er i ubalanse.

Andre årsaker til røyting kan være feilernæring. Ofte kan man måtte teste flere ulike typer fôr til dyrene sine før man finner det som funker best. Hos katter er det også viktig å passe på behandling mot innvollsorm en gang i halvåret. Har katten fått orm vil dette kunne gjøre at den ikke får i seg alle næringsstoffene fra fôret. Om katten har innvollsorm kan man noen ganger se at de blir mattere i pelsen.

Hva kan hjelpe?

Det aller viktigste er rett og slett riktig ernæring. Det som passer bra til ene katten, trenger ikke gjøre det til den andre.  Hunder er avhengige av bl.a gode proteiner, fettsyrer, sink og flere vitaminer for å produsere en frisk og glansfull pels.

Ellers er det viktig med godt pelsstell. Børst hunden eller katten godt i røyteperiodene, spesielt de med mellomlang eller lang pels, og de med mye underull. Døde hår kan bli liggende inntil huden, og hvis det skjer vil det føre til kløe, eksem og overdreven røyting.

Gi tilskudd av omega-3 og omega-6-fettsyrer. Disse er viktige for huden og vedlikehold av hårsekkene. Bruk da en fiskeolje beregnet for dyr, her er Dr.Baddaky et veldig bra produkt. Ikke gi dyret ditt tran beregnet for mennesker. Denne har nemlig høye verdier vitamin A, og siden den er fettløselig vil den kunne hope seg opp i kroppen, og føre til forgiftning.

Ellers er det beste rådet jeg kan gi deg å ha tålmodighet. Det går over selv om det virker litt håpløst mens det står på.

#høst #husdyr #kjæledyr #dyr #hund #katt #stell #helse #dyrestell #dyrehold #veterinær #tips #triks #anbefaling #veterinærstudent #student #blogglisten #bloggmag #pels #røyting 

Dyr = en stor del av livet mitt :)

Jeg har alltid, og kommer ALLTID til å være utrolig glad i dyr! Helt siden jeg var født har jeg hatt dyr rundt meg, og det er dette som er grunnen til at jeg i dag er på vei til å bli veterinær. For meg er det umulig å se for meg et liv uten dyr.

Ca 4 år gammel stod jeg på kjøkkengulvet hos oldeforeldrene mine, og kunne fortelle alle at jeg skulle bli dyrlege når jeg ble stor, og her sitter jeg mange år etterpå og drømmen er i ferd med å bli virkelig. Opp gjennom oppveksten hadde jeg mange forskjellige typer dyr. Her kan hunder, katter, kaniner, undulater, sauer, hest, og kyr nevnes. Ja, for jeg hadde faktisk min egen ku i fjøset hos oldeforeldrene mine som het Mayros :p Mye av interessen for å bli veterinær kom nok mens jeg var med i fjøset hos oldemor, og fikk se alt veterinæren foretok seg. Det var så utrolig SPENNENDE! 

Jeg er helt enig med faren min når det kommer til personligheten til mennesker som er glade i dyr. De er stort sett veldig sympatiske, empatiske og snille mennesker. Jeg fikk for noen år tilbake spørsmål om hva som gjorde at jeg ville bli veterinær, og svaret mitt var noe som at jeg hadde et ønske om å hjelpe de som ikke har et språk til å fortelle hva som er galt, eller hva som gjør vondt.

Jeg har ikke vært helt heldig med alle dyrene mine opp gjennom årene da for å være helt ærlig. Første undulaten min døde av sjokk fordi jeg var litt voldsom med den (skal sies at jeg ikke var mer enn 4 år, så visste ikke bedre), kaninene mine Gullvia og Søivia gravde seg ut av uteburet og stakk av. Regner med at de ble spist av rev eller andre rovdyr i skogen hvor vi bodde. Og ene katten min stakk av, og ble ikke sett igjen.

Men, i dag har vi to innekatter av rasen Maine Coon, og de er en stor del av familien vår. Det er også den største tamkattrasen vi har i Norge, hvor hannkatten kan bli helt opp mor 10-12 kg. Våre er ikke større enn ca 7-8 kg, men de er store nok :p En helt fantastisk rase som på mange måter oppfører seg mer som en hund enn en katt. De skal alltid være hvor du er, om det er i sofaen, på kjøkkenet, eller på do :p Om du er på utkikk etter en fantastisk venn, vil jeg anbefale Maine Coon på det varmeste!

Er utrolig glad for at samboer er enig i å ha dyr, for det har hele veien vært viktig for meg som barn å vokse opp med dyr. Nå er jeg så heldig at jeg får videreført denne erfaringen til barna våre, for jeg synes det er viktig at barn lærer å være snille med dyr fra ung alder <3#mammablogg #mamma #barn #dyr #drøm #veterinær #student #barndom #hverdag #glede #kos #livet #katt #mainecoon #familie #familiemedlem #blogg 

Jeg blir så sint! Stakkars katt.

Egentlig var jeg ferdig med å blogge for i dag, men da jeg slo opp vg.no lyste denne artikkelen mot meg: 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/dyrene/politiet-slo-ihjel-katt-med-batong/a/23542549/

Jeg har veldig stor interesse for dyr og dyrevelferd, og det er dette som har ført til at jeg har valgt veterinærstudiet (skal lage et ordentlig innlegg om nettopp dette snart, kanskje allerede i morgen). Jeg blir alltid både lei meg, og samtidig sint når det kommer til dårlig behandling av dyr. Det at politiet prøver å slå ihjel et skadet dyr, i stedet for å få en veterinær til å gjøre det på en human måte, er for meg uforståelig. Det er en grunn til av vi har en dyrevelferdslov i Norge, og man skulle tro at politiet i alle fall fulgte reglene!

Alle sier jo at det alltid er to sider av en sak, men jeg kan ikke skjønne hvordan man kan forsvare det å prøve og slå ihjel en katt med batong. Det at katten ikke døde av slaget, men gikk videre før den på nytt la seg ned, gjør at jeg nærmest gråter innvendig. Har selv to katter, og hadde de vært ute og blitt skadet, ville jeg virkelig håpe at folk var såpass at de tok kontakt med veterinær. Både for at noen som er kvalifisert til å ta en vurdering av dyrets tilstand får undersøkt, og for et jeg som eier kunne kontaktes fortest mulig for å ta del i avgjørelser osv.

Håper at anmeldelsen fra Dyrebeskyttelsen vinner frem. Norge har jo nå fått sin første gruppe Dyrepoliti, og jeg er veldig spent på utfallet av det. Har jo tross alt vært etterspurt en stund.

En oppfordring på sent på kvelden: Vær snille med dyrene :) 


Bildet er hentet fra: https://www.pinterest.com/taurus777/be-kind-to-animals/ 

#mammablogg #dyr #dyrevelferd #katt #politi #student #dyrebeskyttelsen #dyrepoliti

EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits