Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Jeg er ingen dårlig mor selv om barna mine går i barnehagen!

"Når skal barnet ditt begynne i barnehagen?"

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått dette spørsmålet, ja til og med fra helt fremmede mennesker. Det virker nesten som det er en menneskerett å vite når andres barn skal begynne i barnehagen, og de som spør kan ofte plasseres i 3 ulike kategorier, de som bare lurer fordi det kommer naturlig opp i en samtale, de som spør for å rettferdiggjøre at sitt eget barn har begynt tidlig i barnehagen, eller de som spør for sjekke at du ikke er av de som lar barnet sitt starte tidlig.

Det er ikke sjeldent at vi kommer i snakk med folk på toget på tur til og fra barnehagen, for barn har en slik effekt på folk. Man begynner å snakke med hverandre. Senest i dag tidlig begynte en dame å snakke med oss siden Dexter satt og flørtet med henne, og etter Maxine hadde fortalt at vi var på tur til barnehagen snur hun seg til minsten og sier: "Men du skal vel ikke i barnehage enda vel?". Maxine reagerer jo på dette, og forteller at lillebror han er med i barnehagen hennes han. Så kommer jo da spørsmålet til meg om hvor gammel han er, "Er han ett år gammel?" Jeg smiler og svarer ærlig på at han er snart 10 mnd, og at han har startet opp nå i april. Så ser hun på meg nærmest i vanntro, og svarer: "Jaha ja... Må man så må man, men det er jo ikke sånn man gjør!" Hva i alle dager er det for en oppførsel? Hvem er hun til å fortelle meg om hva man gjør og ikke?

Men, hva er egentlig tidlig, og hva er FOR tidlig for å starte i barnehagen?

Alle barn i landet vårt har krav om plass i bhg det året barnet fyller 1 år, så lenge de er født innen 1.september. Det vil si at barn som får barnehageplass i utgangspunktet er alt fra 1 år til nesten 2 år når de begynner. Enkelte bhg kjører med opptak fra barn er 8-10 mnd, men normalen er 1 år. For meg er det helt naturlig at barn skal få begynne i barnehagen når de er ca 1 år gamle, men har fått inntrykk av at enkelte mener dette nesten er på kanten til barnemishandling. Barnet må jo gå hjemme sammen med mamma til de er både 2 og 3 år, for det er jo mamma som er den beste for barnet. 

Ordet "Barnehage" har rett og slett blitt et negativt ladet ord i dagens samfunn hvor så mange streber etter at alt skal være perfekt. For det har blitt et stort fokus på akkurat dette. Alt skal være perfekt, det er nærmest blitt en konkurranse om hvem som har det fineste, beste eller nyeste. Og spesielt oss mødre har en tendens til å tenke at vi kjenner barnet vårt best, derfor får ikke andre til like bra. 

Når jeg ble mamma for første gang brukte jeg mye tid på å lese om dette med barnehagestart, og hvordan man best gjorde det med tilvenning. Jeg hadde mange tanker rundt om hun kom til å trives, for hva om hun ikke gjorde det? Hva om hun ble redd når hun ikke så meg? Hva om de ansatte var håpløse, eller noen vi ikke kom over ens med? Hva om... ? Det var mange spørsmål, og mange følelser som svirret rundt oppe i hodet. 

Midt oppi dette virrvarret av følelser var det internett som ble mest brukt. Høyest oppe på resultatlisten når man søkte på ting man lurte på dukket alltid et av de mange nettforumene opp, og jeg fikk mitt første møte med hvor ufine hormonelle kvinnfolk kan være. For fy som enkelte fikk gjennomgå! Og på spørsmål folk hadde om barnehagestart florerte det av kommentarer som jeg nærmest ble lei meg av å lese. "Dårlig mor", "Hvorfor har du unge når du får noen andre til å passe på?" "Hvordan kan du gjøre noe sånt?" "Barna har det best hjemme hos mor!" "Barn som begynner i bhg før de er fylt 2 år kommer til å slite med å knytte seg til mennesker" Og dette er bare noen av utsagnene :/

Hva er det med folk, og da spesielt kvinner, når det kommer til akkurat dette temaet? Bare man nevner ordet barnehage begynner beskyldninger og drittslenging overfor villt fremmede mennesker. Får nesten følelsen av at enkelte opptrer som vampyrer hvor barnehage kan likestilles med sollys og hvitløk :p Hva er det virkelig som er så galt med barnehage?

Jeg har nå 2 barn. Maxine som er 4 år, og Dexter som straks er 10 mnd. Maxine begynte i barnehagen når hun var 1,5 år gammel siden hun er født tidlig på året. Hun var så stolt, og gikk med sekk på ryggen på tur til første dag i barnehagen. I forkant var jeg jo veldig skeptisk, for visste jo ikke hvordan hun kom til å reagere i det hele tatt. Tilvenningen skulle vare i 3 dager, og første dagen skulle vi være der sammen med henne noen timer tidlig på dagen.

Vi møtte opp i barnehagen, Maxine hilste på de ansatte, og de andre barna. På den alderen leker de jo ikke sammen, men ved hverandre, og frøkna endte til slutt rett opp i sandkassa. Etter ca 15 minutter finner hun ut at hun vil gjøre noe annet, snur seg til oss, vinger og roper "Hadet mamma, hadet pappa!", og så løper hun videre til neste ting. Vi endte med å dra og spise lunsj mens hun var i barnehagen et par timer alene. Dette var hennes første dag. Dag nr to ble litt lengre, og hun var alene hele tiden, og dag tre ble vanlig dag. Så her hadde vi ikke noe å bekymre oss for.

Så er det minstemann Dexter da. Han ble 9 mnd 1.april, og 4.april hadde han sin første dag i barnehagen. Ja det er tidlig, men har han vondt av det? Neppe! Første dagen i barnehagen var vi der sammen med han noen få timer. Han fikk krype litt rundt og undersøke, hilse litt på de andre barna, og bli kjent. Dag nr 2 leverte jeg han og lot han være der noen timer alene, og samme med dag nr 3. Dag 4 ble første vanlige dag i bhg, og alt gikk veldig fint. 

Han har enda ikke vært lei seg når vi har sagt hadet, sier bare "adee" og smiler fra øre til øre. Første uka fikk vi oppdateringer på sms som fortalte hvordan det gikk gjennom dagen, f.eks: "Alt har hittil gått veldig fint. Nå ligger han ute og sover :)", og får full rapport ved henting Dette er for meg en veldig stor trygghet rundt å la barna mine være i barnehagen. De ansatte tar seg tid til å oppdatere meg, og er det noe ringer de med en gang. Når jeg kommer for å hente sitter som regel Dexter i sandkassen, eller husker sammen med en av de ansatte, mens storesøster er i nærheten og passer på.

Når er da barnet for lite til å begynne i barnehagen? Det finnes ingen fasit på dette! Noen barn starter tidligere en andre, og det må faktisk være greit. Jeg er absolutt ingen dårlig mor fordi om sønnen min begynte i bhg når han var 9 mnd. Jeg vet han har det bra, jeg vet han blir tatt godt vare på, og jeg vet at de ansatte i bhg er flinke. Jeg er heller ikke flau for å innrømme det.

Vi har tatt et valg som passer for oss. Begge barna trives, og er på skolen mens jeg er på forelesninger. Ingen av de er lei seg når jeg leverer de, begge er kjempeglade når jeg kommer og henter, og vi koser oss masse på ettermiddagene og kveldene før leggetid. Begge barna er kjempesosiale, elsker å bli kjent med nye mennesker, blide og fornøyde. De har alt de trenger av både det ene og det andre, og får massevis med kjærlighet og oppmuntring. Følg meg gjerne på facebook eller instagram :) Vetstudentmamma

#mammablogg #mamma #barn #baby #barnehage #barnehagestart #mening #hverdag #glede #blogglisten #bloggmag #foreldre #småbarnsforeldre #småbarnsliv #mammaliv #student #studentmamma #facebook #instagram

 

    . . .
Herlige bilder <3 !!!! Nei du er ingen dårlig mor selv om dine barn går i barnehage!!!!! Måte på hva folk får seg til å si.

I dagens samfunn har de fleste barn behov for barnehage :-) De har ingen skader av å være i barnehage.

Lykke til med studiene dine fremover - og barnehage - ja det er topp det :-) !!!

EliseCecilie

22.04.2016 kl. 14:22
Etdiktomdagen: Noen ganger lurer jeg virkelig på hva slags oppdragelse enkelte mennesker har fått, for er rart hva de kan få seg til å si :/
Det som jeg føler blir det viktige er å vite at man har valgt riktig for seg og sine, så får andre gjøre som de vil. Men dessverre en del som ikke tenker sånn.
Barnehage er et flott tilbud, og mine to elsker å være der. Lyser opp når de ser de ansatte, til og med minsten stråler når vi kommer inn døra. Selv om han ikke er mer enn 9-10 mnd har han stor glede av å være sammen med de andre barna, det er helt tydelig.
Det tok han 2 dager å begynne å krabbe etter han startet, og 3 dager før han reiste seg opp. Han hadde ikke vist noe interesse for det i det hele tatt :) Så de ser og lærer masse, og blir nok litt kjedelig å bare være med mamma :p
Tusen takk <3 Ha en flott dag videre :)

Crohnsglede

21.04.2016 kl. 16:06
Veldig bra skrevet. Å jeg er så enig!

EliseCecilie

22.04.2016 kl. 14:16
Crohnsglede: Tusen takk <3 Noen ganger blir jeg bare satt ut over hvordan folk oppfører seg overfor hverandre :/

Irene

22.04.2016 kl. 00:11
Huff ja det er altfor mange av disse bedrevitende "meggene" rundt om til tider...

Nå var begge mine rundt 1,5 år når de starta i bhg...for eg har vært så heldig tidligere å ha ei hjemmeværende mor selv som har passet de små når eg har trengt det.

Men eg er vel personlig mer der at eg syns det er greit at de kommer seg litt rundt på egenhånd og klarer å kommunisere litt når det gjelder bhg start.

EliseCecilie

22.04.2016 kl. 14:26
Irene: Uff ja, det er ikke alltid like hyggelig :/ Men man må nesten bare slå seg til ro med at noen bare er sånn.
Du er heldig som har hatt deg muligheten. Nå er barna ved jevne mellomrom på turer til farmor, på hyttetur i stedet for bh, og jeg har mulighet til å gi de korte dager siden jeg er student. Det letter samvittigheten min litt for at minste begynte så tidlig i bhg :)
For jeg er på mange måter enig med deg i dette meg kommunikasjon og bevegelighet. Når han begynte i bhg kunne han åle seg dit han ville, men to dager etterpå krabbet han, og begynte plutselig å reise seg opp. Han har nok sett og lært av de andre på avdelingen :)
EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits