Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Når barnet ditt plutselig ikke vil i barnehagen!

Eldste her er straks 4 år. Hun har helt siden hun startet elsket barnehagen, og var lei seg i helgene når hun våkner og fikk høre at bhg var stengt. Men etter hun byttet avdeling til storebarna har dette endret seg. Vi har gått fra ei jente som ville i bhg hver dag, til ei jente som spør pent om å få slippe. Jeg som mamma sitter igjen her og vet ikke hva jeg kan eller bør gjøre, og vet ikke hva som har skjedd.

Hun startet i barnehagen når hun var 1,5 år gammel, og hun har storkost seg. Hun er veldig sosial av seg, elsker å være med folk, elsker å leke, og å oppleve nye ting. I fjor var hun den eldste på småbarnsavdelingen, og hun fikk være med litt på kryss av avdelingene pga interessene sine. I tillegg var de bare 2-3 på hennes alder pluss en hel del små på 8-10 mnd. Det ble derfor viktig for oss foreldrene å vite at hennes interesser og læring ble ivaretatt når det var så mange små som krevde oppmerksomhet fra de voksne.

Som mamma sitter man alltid med noen bekymringer rundt barna sine. Man er redd for at de skal bli utsatt for uhyggelige opplevelser, man er redd for at de skal bli erter/mobbet, man er redd for at de ikke blir inkludert, og man er redd for at barna skal bli mobbere overfor andre. Jeg vet at det finnes mange foreldre der ute som alltid tenker det beste om barna sine. Typen "det er ikke snakk om at barna mine kan finne på noe sånt!" Den typen mennesker provoserer med. Selvfølgelig kan barnet ditt også gjøre noe galt. Jeg går ikke rundt å tror at eldste her går rundt og bare er snill og grei. Dette selv om vi lærer henne opp til å være høflig, inkluderende, og empatisk.

I fjor opplevde vi at jenta vår ble utsatt for ufin behandling fra en spesifikk jente på avdelingen. Hun kom ofte hjem med blåmerker, bitemerker, og fortalte at denne jenta hadde slått, dyttet, bitt, og til og med tatt maten hennes. Vi var i mange samtaler i bhg vedrørende dette, og det endte med at det ble passet på at de ikke satt sammen når de spiste mat, og at de vokse passet ekstra godt på disse to. Vi fikk bekreftet fra bhg at denne situasjonen var noe som pågikk , og at det ikke hele tiden gikk begge veier. De tok det også videre til jentas foreldre, men det var ikke noe forbedring av situasjonen. Selv om dette pågikk ville jenta vår i bhg, for hun syntes det var så gøy å være der å leke med de andre barna. La oss bare si at vi var veldig glade når hun starter opp igjen etter sommerferien på ny avdeling, og fikk vite at denne jenta hadde startet i en annen bhg.

Ikke så veldig lenge etter oppstart byttet også bestevenninnen hennes bhg. Det var noen dager hvor det ikke var så gøy å være i bhg etter at hun ble borte, men det gikk seg fort til, og hun lekte alltid med noen andre. Plutselig en dag kom hun hjem og fortalte at hun ikke hadde hatt noen å leke med den dagen. At hun ikke fikk lov av ene jenta på avdelingen å være med. Jeg spurte ped.leder om dette stemte, og det gjorde det viss. Svaret jeg fikk var at det visstnok var en periode i bhg hvor dette skjedde på rundgang overfor barna. Det kom nok til å gå seg til. Helt ærlig synes jeg det er litt slapp holdning av de ansatte, for jeg synes ingen barn skal gå en hel dag i bhg uten noen å leke med. Ser de ansatte dette er det deres jobb å ta tak i det. Vi bestemte oss for å se an om dette skjedde igjen før vi tok tak i det, men det har det heldigvis ikke.

Plutselig er det noe som har skjedd, for det ble mer og mer spm fra 3åringen om hun vær så snill kunne få slippe å dra i bhg. Vi har prøvd å spørre henne om det er noe som har skjedd, men får ikke noe svar på det. Hun sier rett og slett forskjellig hver gang. Vi har prøvd å se hvordan hun leker i bhg ved levering og henting, og vi har spurt i bhg. Og sånn sett er det ikke noe som tilsier at hun ikke trives eller har det gøy. Hun leker godt med alle barna (etter hva vi har blitt fortalt), og virker til å trives når hun først er kommet dit.

Både jeg og samboer prøver å følge med og observere hva vi kan når vi henter/leverer for å se om det er noe som skiller seg ut. Samtidig som vi snakker om dagen i bhg hver dag under middagen. Hvem hun har lekt med, om hun har gjort noe gøy, lagd noe osv. Hun forteller stort sett alt som har skjedd, til og med noen detaljer jeg fint kunne vært for uten :p Det er ingenting som skulle tilsi at hun ikke har det fint i bhg, for noen ting må man også regne med, som f.eks at det er barn der som er frekke, ikke nødvendigvis så oppdragne osv.

Likevel er det noen observasjoner jeg har gjort meg. Det er spesielt en jente som er veldig sjef for hele avdelingen, og hun klarer å dra med seg flere om det er noe hun ønsker å gjøre. En dag jeg hentet i bhg, og hadde gitt datteren beskjed om å plukke opp tingene sine og ta med til plassen sin i gangen, kommer denne jenta bort. River tingene ut av hendene på jenta mi, kaster de dit hun får den, og driver og skal ha henne til å løpe å hente de igjen selv, nærmest som en hund. Helt ærlig ble jeg litt paff, og ingen voksne reagerte heller. Jeg tok da selv og sa ifra til denne jenta det dette var tingene til datteren min, og at slike ting var det ikke greit å gjøre. Vi har også opplevd å høre hjemme at denne jenta bestemmer, og at man ikke får være med om man sier nei. Denne jenta er generelt frekk og høylytt, så ser egentlig for meg at hun enten får gjøre som hun vil uten konsekvenser hjemme, eller at hun har det så strengt hjemme at hun tar igjen i bhg. Uansett liker jeg ikke det jeg ser.

Søsteren til samboer bor i Australia, og jobber på klesbutikk. Hun vet at Frost er en stor hit, og har ved flere anledninger sendt klær hit med Frostmotiver på (sammen med masse andre flotte klær). Datteren min hadde fortalt i bhg at hun ønsket seg Elsa-kjole av tante til jul, hvorpå den jenta hadde fått med seg en annen jente og sagt at de to skulle dra i alle butikker og stjele alle kjolene slik at hun ikke kunne få dette til jul. Dette var noe som gjorde inntrykk, for en av de første kommentarene hun kom med på julaften når hun pakket opp Elsa-kjole var at da hadde jo ikke de jentene tatt alle kjolene likevel! Og hun var så utrolig glad.

Er også en gutt på avdelingen som er litt av samme slaget, og har både sett og hørt litt forskjellig der også. Frøkna her kom plutselig hjem og spurte alle. "Er du helt dum i hodet eller?". Dette er da noe denne gutten har gått rundt og spurt henne om i bhg, og siden hun heldigvis ikke vet hva det betyr, trodde hun det var noe som var moro å si.

Det gjør litt vondt inni mammahjertet mitt å vite at datteren min opplever slike ting. Selvfølgelig må hun oppleve og erfare at ikke alle er snille og greie, men jeg synes likevel at de voksne i bhg bør ta litt mer tak i ting, annen enn å si "det er en fase, det går over!" Jeg lurer jo på om det er slike opplevelser som gjør at hun ikke vil i bhg så mye mer. At hun opplever ting hun skjønner at ikke er snille. Vi kommer nok til å ordne en samtale med ped.leder veldig snart for å snakke litt om dette. Hun ble nemlig veldig interessert i alt når jeg nevnte at frøkna her ikke vil i bhg slik som før. Vi tror på ingen måte at datteren vår ikke kan gjøre slike ting overfor andre, men det har vi gitt klar beskjed om i bhg. Observerer de at hun er slem mot andre, ufin eller lignende, da ønsker vi beskjed så vi kan ta tak i ting hjemme også. Siden vi ser den endringen vi gjør i henne føler jeg det er viktig å ta tak i situasjonen. Det skal jo ikke være sånn!

Det vi håper på er at det er en periode nå som er knyttet til at hun liker så godt å være sammen med lillebroren sin. At hun heller vil være sammen med han enn å dra noe annet sted. For jeg synes det er litt rart når ei jente på snart 4 heller vil være hjemme med en mamma som blir sliten og irritabel, enn å dra i bhg og leke med mange andre barn ila dagen! 

 

#mammablogg #mamma #barn #3år #barnehage #erting #mobbing #oppdragelse #opplevelser #erfaring #læring #oppførsel #foreldreogbarn #mammalivet #småbarnsforeldre #småbarnsliv #hverdag #følelser #blogglisten #bloggmag

    . . .
EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits