Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Å få barn som student!

Dette innlegget har jeg startet på i tre dager nå, men alltid noe som skjer som gjør at jeg aldri får det ferdig. Beklager lite aktivitet, men tiden strekker rett og slett ikke til on dagen. Håper å få litt mer struktur på ting når jeg kommer inn i den nye hverdagen.

Det er mye som skjer om dagen. Jeg har nå startet opp igjen på skolen etter permisjon, og det var både rart og godt på en gang. I tillegg planlegger jeg to bursdager, 4-årsdagen til eldste og min egen 30-årsdag!! Shit jeg begynner å bli gammel. Synes ikke det er lenge siden jeg var 18 jeg, så skjønner ikke hvor dagene blir av.

I grunnen føler jeg meg ikke klar for å bli 30 enda. Da er man plutselig blitt ordentlig voksen, og her sitter jeg og er ikke en gang ferdig med utdannelsen min. Har faktisk noen år igjen. Jeg trøster meg selv med at jeg bare har gjort ting i en annen rekkefølge en "normalen".

Det vanlige i dag er jo å først skaffe seg utdannelsen, så jobbe i minimum ett år, for så å få barn. Jeg har nå valgt å få to barn under utdannelsen min, og vil når jeg begynner å jobbe ha et barn som begynner på skolen, og en som er 3 år. Da er jeg klar for å jobbe for å jobbe! Jeg skal jo heller ikke ha flere barn, så en fremtidig jobb vil ikke bli utsatt pga permisjon. Tror det kan være en fordel innenfor yrkesretningen min hvor det er såpass hard kamp om plassene.

Nå skal det sies at jeg aldri kunne fått to barn under utdannelsen om det ikke hadde vært for samboer. Som student har man ikke krav på foreldrepenger om man ikke har jobbet masse ved siden av. Det man får er en engangsutbetalelse fra Nav i stedet. Siden samboer er i full jobb har han kunne tatt ut 40 uker med permisjon begge gangene. Han er da hjemme med baby de dagene jeg må på skolen, og det er en ordning som fungerer veldig bra for vår del.

For at far skal få all denne permisjonen må han ha fast jobb, og det stilles krav til at jeg som mor er i fulltidsutdannelse eller jobber tilsvarende. Et annet pluss er at man får hele støtten fra Lånekassen i 49 uker som stipend, pluss at all evt forsinkelse i studieløpet slettes. For at du skal få dette stilles det igjen krav til fars aktivitet, han må jobbe mer enn 50%.

Vi har løst dette med at far tar gradert uttak hvor han jobber 60%, og at han har en jobb som gjør at han enkelte dager kan jobbe hjemmefra :)

Denne løsningen gjør at han fortsatt har mye permisjon igjen når dette skoleåret her er over, som kan brukes hvor det trengs.

Det skal jo legges til at det å få barn mens man studerer faktisk er ganske tøft! Du går mange runder med deg selv i forhold til din egen samvittighet, for dårlig samvittighet går du rundt med på en eller annen måte.

Dårlig samvittighet for å ikke har tid til å være med barna hele tiden. Dårlig samvittighet fordi du skulle ha lest mer. Dårlig samvittighet fordi du er sliten. Dårlig samvittighet fordi du ikke får nok tid med kjæresten. Dårlig samvittighet for at du ikke jobber evt. ikke jobber nok. Dårlig samvittighet fordi du har lite penger. Dårlig samvittighet fordi du ikke får tid til alt, og listen går videre. Den er skummelt lang, men du må bare gjøre det beste ut av det. Jeg vet at jeg vil få tiden jeg nå mangler etter hvert, men jeg må fokusere på studiene også.

Jeg har bestemt meg for at barna skal ha min fulle oppmerksomhet en periode ila dagen, så hver dag etter skolen frem til barnas leggetid er forbeholdt dem (så lenge det ikke er eksamensperiode). Og må jeg gjøre noe er jo også pappaen her, så de er aldri alene med noe :) Så om du tenker på å få barn mens du studerer anbefaler jeg deg å virkelig være sikker på at det er det du vil, og være bestemt på at du får det til :)

 

#mamma #mammablogg #barn #studier #studere #student #permisjon #økonomi #penger #hverdag #mammaliv #studentliv #studentmamma #tid #planlegge #nav #lånekassen #blogglisten #bloggmag

    . . .

Student mor til to (snart tre?)

17.01.2016 kl. 18:06
Så bra at du skriver dette, den dårlige samvittigheten er der ofte, men tilslutt så innser jeg alltid at for de små så er det kanskje totalt bedre at man får barn som student for dagene er mer fleksible og man kan få mer tid til barna totaltsett, altså når man ser over flere år.

Min Jordmor anbefalte egne barn å få barn under studier fordi det idag er mye mer tilrettelagt enn tidligere og selvfølgelig kanskje ikke så smart for alle å vente til de er godt over 30.

Constanza Marcela

18.01.2016 kl. 11:37
Så bra skrevet<3

Tine

18.01.2016 kl. 15:47
Kjekt å lese andre sine erfaringer med å være student og mamma. Skal selv tilbake på skolen igjen etter permisjon pga fødsel. Så regner med det blir mye av dem følelsene som du skriver over, jeg kommer tilå føle på :)

charlotte79

19.01.2016 kl. 18:18
Gikk andre året på yrkesskolen når eg ble gravid med førstemann. Så barn og skole har det måtte bli.. kjenner meg mye igjen ja:) Ha en fin kveld:)

EliseCecilie

21.01.2016 kl. 11:03
Student mor til to (snart tre?): Er helt enig meg deg! Som student har man mulighet til å styre dagene mye selv, og barna slipper å bli kastet inn i bhg fra 08-16 hver dag fra starten av. Jeg tror at barna mine i alle fall har stor glede av å kunne finne på ting med meg innimellom, at vi har mulighet til å reise på langhelger til besteforeldre for å lade batteriene til oss voksne :)
Jeg tenker også at det er en fordel for barna at jeg gjør unna studiene nå, og så har vi bedre råd til å gjøre ting når de blir større og får spesifikke ønsker til hvor de vil på ferie osv.
Er nok veldig bra at ikke alle venter til langt ut i 30-årene før de får barn. Jeg har hatt stor glede av at mammaen min bare har være 20 år eldre enn meg. Ser fort for med at man blir mer sliten med alderen, så målet mitt har alltid vært å bli ferdig med å få barn innen jeg fylte 30 :) Det fikk jeg til også :)

EliseCecilie

21.01.2016 kl. 11:03
Constanza Marcela: Tusen takk :) <3

EliseCecilie

21.01.2016 kl. 11:06
Tine: Det kommer nok til å gå fint skal du se, men det blir en helt ny hverdag :) Både på godt og vondt :) Samvittigheten er problemet mitt, men etter en liten stund kommer du inn i rutiner om hvordan du fordeler tiden ila dagen. Da kommer ting til å gå mye bedre, og så kommer du nok til å kose deg ekstra med tiden du har sammen med barnet på ettermiddagen og kvelden :)
Masse lykke til! :)

EliseCecilie

21.01.2016 kl. 11:08
charlotte79: Det er litt godt å se at det er flere som har samme erfaring som meg rund dette :) Ikke så gøy å ha dårlig samvittighet på denne måten, men jeg vet at barna ikke blir tilsidesatt, at de har og får det de trenger både av oppmerksomhet, kjærlighet, klær, mat og aktiviteter :) Så er det bare et kjempepluss at jeg får til å utdanne meg, og komme meg i ordentlig jobb i tillegg :)
EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits