Elise Cecilie

www.vetstudentmamma.blogg.no

Kjære syklist!

En ting skal du ha, du er ute i all slags vær. Om det er sol fra knall blå himmel, om regnet bøtter ned, om det er sommer, eller også vinter, det bryr du deg ikke noe om. Sånn sett er du veldig flink, for du er aktiv, og bruker sykkelturen til og fra jobb som dagens treningsøkt. Flott for deg! Men det er et stort men her, og det skal jeg fortelle deg nå.

Der du sitter på sykkelen din virker det som du tror at alle ser deg, at du har førsterett på plassen, og at trafikkreglene ikke gjelder for deg. Sånn er det dessverre ikke. Der du sykler av gårde i mørket er du ikke nødvendigvis god og se om du kommer rundt en sving. Lysene (om du i det hele tatt har det) kan ikke sammenlignes med lysene på en bil, og det er derfor ikke lett for møtende trafikk å se at du kommer før du er veldig nær. Kanskje avsløres du bare av refleksene som du har på deg.

Det virker som du tror at du har førsterett på plassen i veien, og det er sjeldent du tar hensyn til andre enn deg selv. Du skal frem. Så er det kø kommer du syklende sikk sakk mellom biler og tungtransport, og du sykler forbi både på høyre og venstre side av bilene. Det må du slutte med! Visste du kanskje ikke at det ikke er lov å kjøre forbi på høyre side? Det jeg lurer på når jeg ser du sykler der er, "Blir du ikke redd?". Jeg så nemlig at du la deg inn i blindsonen til en lastebil her en kveld, og holdt på å bli klemt mellom en steinblokk og lastebilen. Heldigvis gikk det bra, og lastebilsjåføren tok seg en real snakk med deg. Kanskje du da skjønte at gang- og sykkelstien ikke er så dum likevel?

Når du er ute og sykler, og velger å sykle i veibanen i stedet for på gang- og sykkelstien som ligger ved siden av (og som det forresten er ingen andre som bruker akkurat nå), ja da er minstekravet at du følger trafikkreglene. Sykler du i veibanen gjelder nemlig akkurat de samme reglene som for bilister. Visste du det? Hvis nei, da vet du det nå :) Hvis ja, hvorfor i alle dager overholder du da ikke reglene? Skiltene langs veien og lysene i lyskryssene gjelder også for deg så lenge du sykler i veibanen.

Jeg har flere ganger sett deg sykle på rødt lys. Du sniker deg bare frem foran bilene, ser deg for, og sykler over krysset. Ikke nok med det, du prøver å bytte på å være syklist OG fotgjenger alt ettersom hva som passer deg best. Men går du av sykkelen midt oppi dette? Nei! Du sykler midt i veien, så finner du plutselig ut at du skal over veien, og sykler tvers over gangveien som kommer litt lengre fremme. Dette skaper farlige situasjoner i trafikken, og eneste grunnen til at dette har gått bra er at bilistene er obs på at dette er slik du oppfører deg i trafikken.

Du legger deg i kollektivfeltene og er til hinder for kollektivtrafikken, du sykler langs hovedveiene og skaper kø i rushtrafikken, og har du med deg en kamerat som også sykler så sykler dere side om side!? Hvor er logikken i akkurat det? I følge veitrafikklovens §3 har man følgende regel "Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret".

Når du sykler i 30 km/t på en vei som har fartsgrense på 60 km/t sier det seg selv at du er til hinder for annen trafikk. Når du finner ut at du skal sykle over gangfeltet uten å gi tegn ferdes du ikke varsomt. For å regnes som fotgjenger og bruke gangfeltet skal man i utgangspunktet også gå av sykkelen, og trille den over veien. Dette lærte man på barneskolen i 4 klasse under øvingen til å ta sykkelknappen. I fjor ble en syklist faktisk påkjørt av en bilist i det han syklet over gangveien. Vet du hvem som fikk bota? Det var ikke bilisten. Syklisten fikk en bot på 3000 kr, og lærte nok at han ikke skal sykle over gangfeltet igjen.

Så kjære syklist. Når du ferdes ute i trafikken vil jeg be deg om å i det minste forholde deg til trafikkreglene, ta hensyn til trafikken rundt deg, og vær så snill og bruk gang- og sykkelstien når den så fint ligger der for at nettopp DU kan bruke den!

 

#syklist #tryggtrafikk #mening #trafikk #farlig #oppfordring #vishensyn #hensyn #regler #mamma #sykle #helse #trening #blogglisten #bloggmag #nettavisen

    . . .

17.12.2015 kl. 22:56
Jävla bra!! Så enig!

EliseCecilie

19.12.2015 kl. 09:25
Anonym: Jeg blir nesten redd hver gang vi møter på en syklist. Man vet jo ikke hva de finner på :/ Tror vi er ganske mange som irriterer oss over dette.
EliseCecilie

Jeg blogger om livet som veterinærstudent og tobarnsmor. I tillegg jobber jeg på veterinærklinikk, har en fantastisk samboer, og driver og bygger drømmehuset. :) Du kan følge meg her, på facebook hvor jeg legger ut oppdateringer, og på instagram hvor jeg legger ut bilder fra hverdagen vår, eller på Snapchat ( Elise :) ). Brukernavn på Instagram er elisececilie. Kan kontaktes på: vetstudentmamma@gmail.com

Instagram
Follow

Kontakt meg

vetstudentmamma@gmail.com

Følg meg og bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits